Kötelező olvasmány Budapest bulituristáinak

Angolul és magyarul is olvasható a Zsebkönyv a zsidónegyedről - fiataloknak című könyv. Budapest legpezsgőbb városrészében egyetemisták kalauzolják a turistákat zsinagógától elektrotechnikai múzeumon át a legmenőbb romkocsmákig.

Nem mindennapi Budapest-útikönyvet mutattak be a Keksz bisztróban augusztus 29-én, csütörtökön. Az angol és magyar nyelven is elérhető Zsebkönyv a zsidónegyedről – fiataloknak című könyv, – ami angolul egyébként JEWnior Guidebook néven fut –, a budapesti belváros jelenleg legizgalmasabb részébe, a hetedik kerületbe kalauzolja az olvasókat. Bár az alcím szerint a fiatalok a kiadvány célcsoportja, valószínűleg minden korosztály talál majd benne érdekességeket.

Nem csak fiataloknak! - További képekért kattintson!
Galéria: Budapesti zsidónegyed útikönyv
Fotó: mimi / Travelo

Bár manapság az ember inkább rákeres az interneten az adott célpont érdekességeire, legjobb éttermeire és szálláshelyeire, mégis úgy gondoljuk, van létjogosultsága 2013-ban is a Zachor Alapítvány gondozásában megjelent papíralapú útikönyvnek. (És nem azért, mert a könyv munkálataiban a Travelo újságírója, Rimai Tímea is részt vett – a szerk). Mert bár az alapvető információkat egy városról könnyedén leguglizhatjuk, egy adott negyedről olyan titkokat és érdekességeket biztosan nem tud bárki összegyűjteni, mint amit ez a zsebkönyv kínál.

Már csak azért sem, mert a könyvet olyan lelkes önkéntesek írták, akik a budapesti zsidónegyedben rendszeresen vezetnek sétákat iskolásoknak, fiataloknak, és alkalom adtán – például a Múzeumok Éjszakáján – nagylétszámú felnőtt csoportoknak is. Így tényleg a negyedet legjobban ismerőktől tudhatjuk meg melyik zsinagógában mi a legérdekesebb, hol vannak a legszebb belső udvarok, legjobb múzeumok, milyen régi mesterségeket űznek még az apró kis műhelyekben. De persze a legjobb éttermek, kocsmák és szálláshelyek is terítékre kerülnek. Sőt, még zsidó értelmező kisszótárat is találunk a kötet végén, hogy többé senki ne jöjjön zavarba az olyan szavak hallatán, mint kóser, mikve, pészah vagy éppen tréfli.

Dohány utcai zsinagóga
Galéria: Budapesti zsidónegyed útikönyv
Forrás: Travelo

Belföldi turistáknak azért ajánlanánk jó szívvel ezt a pofás, pont városnéző táskába illő méretű könyvet, mert fantasztikus érzés rájönni, milyen jó itthon is turistaszemmel nézelődni, rácsodálkozni mennyi újdonságot tartogathatnak akár azok az utcák és kapualjak is, amik mellett akár nap mint nap elsietünk. Külföldi turistáknak pedig azért tennénk kötelező olvasmánnyá, hogy kedvet kapjanak a környék felfedezéséhez. Hiszen a zsidónegyedben jóval több van a Wombat Hostelnél, a Spílernél és a Szimpla Kertnél.

A könyv magyar nyelvű változata 2800 forintért, az angol nyelvű 3500 forintért vásárolható meg, például a Bookline-on, de augusztus 31-én a Pozsonyi Piknik 31-es standján is kézbe vehető és persze meg is szerezhető lesz a kiadvány.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek