Mennyibe fáj biztosítás nélkül utazni?

Csípőtörés kezelése Argentínában hét és fél millióért, láz csillapítása Kanadában hatvanezer forintért, ujjsérülés ellátása Törökországban közel másfél millióért. Ilyen horror összegeket kell kifizetnie annak, aki biztosítás nélkül utazik. Európán belül igényeljünk Egészségbiztosítási Kártyát!

Külföldi – és főként az Európai Unión kívülre szervezett – utazásra utasbiztosítás nélkül elindulni nagy kockázatot jelent, hiszen bármikor történhet olyan baleset, amely nem csak a pihenést teszi tönkre, de a váratlan kiadások az út árának többszörösét is elérhetik. Ezt szemlélteti az az infografika is, melyet az elmúlt másfél év kárigényei alapján állított össze a K&H Biztosító.

Galéria: Utasbiztosítás infografikaFotó: Lwp Kommunikáció

Az infografikából kiderül, hogy a legkisebb sérülés, vagy egy ártatlan megfázás kezelése is súlyosan megterhelheti a pénztárcánkat külföldön. Ha hazaszállítás, vagy például speciális mentés is társul az ellátáshoz, könnyen milliós összegre rúghat a számla. Elég, ha egyszer kerül ilyen helyzetbe valaki nyaralás alatt, biztosítás nélkül, és szinte megoldhatatlan helyzetben találja magát. Pedig egy négyfős család egyheti, Európán belüli tengerparti nyaralásának biztosítása már összesen 6 400 – 9 100 forint közötti összegből megköthető. De jó tudni azt is, hogy az EU-n belül az unió polgárainak jár az ingyenes kórházi ellátás, ha igényelnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Erről itt találnak részletes információkat.

Galéria: Utasbiztosítás infografikaFotó: Lwp Kommunikáció

Tehát, baleset-, betegség- és poggyaszbiztosítást kötni Európán belül inkabb azért hasznos, mert akkor is térítenek, ha például betegség miatt meghiúsul a nyaralás, vagy változik az utazás időpontja: mondjuk, előbb haza kell jönnünk. Illetve olyankor látjuk nagy hasznát a biztosításoknak, ha az adott országban a kérdéses orvosi ellátás nem ingyenes, ilyen például a fogorvos Angliában. De olyan úti célok is vannak – Belgium, Finnország, Franciaország és Luxemburg – ahol az összes költséget a betegnek kell megelőlegeznie, és a tagállam biztosítója téríti ezt később vissza. Tájékozódjunk tehát előre, szerezzük be az Egészségbiztosítási Kártyát, és ha szükségét érezzük, kössünk biztosítást is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek