Boldogabban utazik, aki az ablak mellé ül

Tízből hét ember az ablak mellé ülne a repülőn, ha választania kéne. De sokan vannak a folyosó melletti székek rajongói is. Egy biztos: középen ülni mindenki utál. Vagy mégsem? Szavazzák meg, melyik a legjobb hely!

Felmérések bizonyítják, hogy a repülőgépen az ablak mellett ülők jobban élvezik az utat, mint azok, akik két utastársuk közé, vagy a folyosóra szorulnak. Ha belegondolunk, hány olyan képet láttunk már, amit a repülők ablakaiból készítettek, igaz lehet, hogy imádjuk ezeket az ülőhelyeket – írja a CNN iReporter. Valóban lehet ebben valami: az elmúlt időszakban többször is utaztam fapados gépekkel, és az ablak melletti helyekért szabályos közelharc folyik, a gyerekek pedig bevágják a hisztit, ha a szüleik nem voltak elég fürgék, hogy ilyen helyet szerezzenek nekik. Bezzeg azok a sorok konganak az ürességtől, ahová nem jut, vagy csak félig lóg be egy ablak. Na, ide szoktam ülni én. És Önök?

 

Miért ragaszkodnak sokan mégis a folyosóhoz?

 

A CNN cikke azért a kényelmi szempontoknál – és annál, hogy mennyire menő tízezer méter magasról szemlélni a világot – is tovább megy. Először a folyosónál ülőket veszik górcső alá. Miért szeret valaki itt ülni? Ha feltételezzük, hogy valakinek nem véletlenül jutott ez a hely, hanem kifejezetten ezt választotta, akkor nagy valószínűséggel azért ült ide, mert munkaügyben utazik. Így gyorsabban és kényelmesebben tudja előrámolni a laptopját, kiszaladni a mosdóba, és leszállni is előbb tud, mint a beljebb ülők. Ezekért az előnyökért jókora hátrány jár: a középsők és az ablak mellett ülők rajta keresztül szerzik be az élelmet a stewardesstől, és folyton fel kell állnia, ha a többiek ki akarnak szabadulni az ülőhelyükről.

 

Ön hova ülne?
Galéria: A legjobb helyek a repülőn
Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

Mi az önszántukból folyosó mellé ülők táborát azért kiegészítenénk azokkal, akik valamilyen egészségügyi probléma miatt nem szívesen préselődnek be a belső helyekre. Így gyorsabban ki tudnak menni vécére, és ha esetleg keringési problémáik vannak, könnyebben meg tudják mozgatni elgémberedett tagjaikat. Sőt, azt is el tudom képzelni, hogy a repüléstől tartók is inkább ezeket a helyeket választják, hogy ne is lássák, mi történik odakint. Bár tapasztalt rettegőként mondom: jobb látni mi történik, mint csukott szemmel szurkolni az életünkért.

 

Tízből heten az ablak mellé ülnének

 

A szenvedélyesen ablak mellé, illetve folyosó mellé ülők táborának létezését a CNN cikke a már emlegetett statisztikákkal támasztja alá. Az Expedia.com utazásszervező oldal vásárlóinak 21 százaléka választott ablak melletti helyeket, amikor az elmúlt évben repülésre adta a fejét. 20 százalék a folyosóra voksolt, a többieknek mindegy volt, hova kerülnek. A United Airlines utasainak elsöprő többsége az ablak melletti helyekre esküszik. A Hunch.com elemző cég eredményei szerint tízből hét utas a kilátást választja a folyosó helyett.

Hol szeret ülni a repülőn?
Az ablak mellett. - 288
A folyosónál. - 111
Középen. - 11
Sehol nem szeretek. - 27
Nem repültem még. - 42

 Mivel ezekkel az adatokkal a nagy légitársaságok is tisztában vannak, magasabb díjakat kezdtek el szedni néhány ablak melletti, illetve a jobb folyosó melletti helyekért. Ezzel arra szorítják rá az utasaikat, hogy a mindenki által gyűlölt középső helyeket foglalják el elsőként. Így persze jócskán megnehezítik az együtt utazó baráti társaságok, vagy családok dolgát, hiszen muszáj ráfizetniük, ha egymás mellé szeretnének ülni. Ez a gyakorlat egyelőre leginkább Amerikában dívik, a CNN az American, a Spirit, a Frontier, a US Airways, az Allegiant és a Delta járatait hozza fel példának. De nem csodálkoznék, ha nálunk is bekerülne a gyakorlatba.

 

Az ablak melletti szék kockázatai

 

Persze nagyon szép látványt nyújtanak a miniatűr városok, a habcsókforma felhők és a szikrázóan kék ég, de nem árt, ha az egészségünkre is gondolunk, amikor ülést választunk a repülőn. Rövid távon gyakorlatilag teljesen mindegy, de hosszú távon komoly kockázatai lehetnek az ablak melletti üléseknek. Kutatások kimutatták, hogy a mélyvénás trombózis esélye jóval magasabb azoknál, akik az ablak mellé hajtogatva töltik az olykor akár 10-15 órás repülőutakat. Ők ugyanis kevésbé hajlamosak út közben felállni és sétálgatni, serkentve a vérkeringést. Nyilván a többség ennek ellenére továbbra is a kilátást és a viszonylagos nyugalmat választja majd. De ajánlott gyakran zargatni a mellettünk ülőket, hogy engedjenek ki egy kis lábmozgatásra, nehogy baj legyen a nagy utazásból.

 

A látvány, amiért a harc folyik
Galéria: A legjobb helyek a repülőn
Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

És ha már az utastársak zavarásánál tartunk: a CNN Geraldine DeRuiter bloggert idézi az ablak melletti helyek etikájával kapcsolatban. Attól még, hogy jó helyet sikerült megcsípnünk (vagy megvásárolnunk) még ne váljunk "a bunkó ablak melletti fickóvá". Ha a nap betűz az ablakon a többiek arcába, miközben aludni próbálnának, legyünk olyan jók, és húzzuk le a napellenzőt. Még akkor is, ha odakint olyan szépek azok a bizonyos felhők.

Önök hol szeretnek ülni a repülőn? És miért? Szavazzanak, majd indokolják meg véleményüket kommentben, vagy e-mailben az olvir@travelo.hu címen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek