Jusson át rekordsebességgel a reptéri nyűglődésen!

Utazni jó dolog, késében eljutni a reptérre, majd a biztonsági ellenőrzésen átszenvedni magunkat már kevésbé. Tuti tippek a nyaralás elejét megkeserítő teendőkhöz.

Az ember borzasztóan várja a nyaralást, utánanéz a látnivalóknak, izgul, lelkesedik. Egészen az elutazás előtti estéig, illetve az utazás napjáig. Ekkor ugyanis elkezdődik a nyűgös pakolás, a bezárhatatlan és amúgy is túlsúlyos bőrönd dilemma, majd a késve indulás, és ott van még az az átkozott reptéri biztonsági ellenőrzés is. Mit tehetünk azért, hogy az elutazás előtti pillanatok a legkevésbé legyenek idegőrlők? A Lifehacker.com több cikket is szentelt a témának, mi a leghasznosabb tippeket osztjuk meg olvasóinkkal a Travelón. A javaslatok többsége persze alapvetésnek tűnhet, de nem egyszerű mindent észben tartani – pláne, ha egy korai órán próbáljuk az utolsó utáni pillanatban elérni a gépünket.

Csak kézipoggyászt vigyünk, és ne viseljünk ékszereket

Az első, és legfontosabb szabály, hogy ha tehetjük, egyetlen kabinbőröndöt vigyünk csak magunkkal. Egyrészt, a fapadosoknál jókora összegeket megspórolhatunk, ha nem adunk fel bőröndöt, másrészt a leszállás utáni várakozást a futószalagoknál is kihagyhatjuk. No meg persze aggódni sem kell, hogy esetleg a bőrönd nem ott landol ahol mi, hiszen végig velünk van a poggyászunk. Mindenképp mérjük le, a kiválasztott poggyász belefér-e a légitársaság mérethatáraiba, különben muszáj lesz feladnunk, amiért a fapadosoknál rögtön fizethetünk is egy vagyont.

Akit az aggasztana, hogy miként fér bele a szűkös kis kabinbőröndbe az összes holmija, a Lifehacker.com remek videójából ellesheti hogyan varázsolja bele a dolgait a legkisebb bőröndbe is, ráadásul gyűrődésmentesen. Mi itt a Travelónál azt is megfontolnánk a fentiek mellett, hogy rövidebb kirándulásokhoz ne kemény bőröndbe, hanem inkább sporttáskába pakoljunk, ami elfér az ülés alatt is. Így elkerülhetjük, hogy a felső csomagtároló üres helyeit vadászva töltsük a felszállás előtti perceket.

Fontos a megfelelő hajtogatási technika isGaléria: Reptéri tippekNorthfoto

 Szintén hasznos tipp, hogy még előző este nyomtassuk ki a beszállókártyánkat, biztosításunkat és a hotel visszaigazolását a szobafoglalásunkról, hogy ne az utolsó percben kelljen ezekkel bíbelődni. Ha nagyon korán indulunk, szintén érdemes a taxit is előző nap megrendelni, hogy ne hajnali 4-kor kelljen kómásan telefonálgatni és szurkolni, hogy időben megérkezzen értünk az autó. Ha már az utolsó perceknél tartunk: olyan cipőt húzzunk a lábunkra mielőtt kilépnénk az ajtón, amit könnyen le és fel tudunk venni a biztonsági ellenőrzésnél. Vagy egy olyan kényelmes tornacipőt, amiben biztosan nincsen fém merevítés, ezért nem jelez be a fémdetektoros kapunál, így a lábbeli rajtunk maradhat.

Persze akkor sem kell mezítláb jönnünk-mennünk, ha mégis le kell vennünk a cipőt. A Budapest Airport kommunikációs munkatársától megtudtuk, hogy ha az ellenőrök megkérik az utast, hogy vegye le a lábbelit, minden esetben felajánlják a kórházakból ismert eldobható lábzsákot, amit bárki ott a szalag mellett elvehet, majd az ellenőrzés után eldobhat. Egy biztos: magas sarkú, vagy boka fölé érő cipő, csizma, vagy bakancs esetén borítékolható a levétel. Ha egy mód van rá, ne ilyenben induljunk útnak. Az ékszereket, karórákat és öveket is tegyük el még mielőtt elindulnánk, semmi szükség rá, hogy ezeknek a le- és felvételével húzzuk az időt, amikor úgyis késésben vagyunk.

Biztonsági ellenőrzés rekordsebességgel

Telefonunkat, iPodunkat és más kütyüinket vagy a táskánkba, vagy egy olyan pulóver vagy kabát zsebébe tegyük, amit amúgy is felteszünk a futószalagra. Ha esetleg iPadet vagy laptopot is viszünk, készüljünk fel rá, hogy nemcsak a táskából fogják előszedetni velünk az átvilágítás előtt, de a védőtokból is, ha abban tartjuk. Az ekönyv-olvasókkal kevésbé matekoznak, kolléganőnk Kindléje évek óta bőrtokban megy át a gépen, de a táskából ezt is elő kell venni, és külön az átvilágítós dobozba helyezni.

A nadrágunk zsebébe ne tegyünk semmit, mert a zsebünk kiürítésével is csak időt veszítünk. A Lifehacker.com szerzője azt tanácsolja, hogy még a pénztárcánkat is pakoljuk el az utazótáskánkba, egyedül a személyi igazolványunk vagy útlevelünk kerüljön a zsebünkbe, hogy azt viszont gyorsan elő tudjuk halászni, amikor kérik. Ha hűvös van, kabát és kardigán helyett olyan pulóvert válasszunk, amin nincsen fém cipzár, így azt nem vetetik le rólunk az ellenőrzés során.

És még egy jó ötlet: ha nagyon sokan vannak a biztonsági ellenőrzésen, általában megnyitnak kevésbé szembetűnő helyeken is újabb ellenőrzőkapukat. Érdemes ezekre vadászni, hogy minél előbb túljussunk a procedúrán. Ez a tipp jelen sorok írójának is jól jött Ferihegyen. A 2b terminálon tömött sorokban várakoztak az emberek, majd egyszer csak kinyitottak bal oldalon egy ajtót, ami szintén egy ellenőrzőkapuhoz és futószalaghoz vezetett. Míg a többség bambán várta a sorát, a szemfülesebbje pillanatok alatt átjutott az ellenőrzésen az oldalsó folyosón.

A sorrend is számít

Összepakoltunk, nem vettünk fel felesleges ékszereket, övet sem húztunk a nadrágunkba, és a legrövidebb sorba is sikerült beállnunk? Még mindig nincs vége! Ha megfelelő sorrendben pakolunk a futószalagra és a műanyagtálcákra, egy szempillantás alatt folytathatjuk utunkat a beszállókapuhoz. Miután megnézték az igazolványunkat, tegyük el egy lehetőleg zárható zsebbe, hogy ne hagyjuk el már az indulási oldalon. Először vegyük le a – lehetőleg bebújós vagy tépőzáras – cipőnket, majd tegyük a tálcára a kabátunkat, ha van nálunk. Tudják, ennek a zsebében célszerű tárolni a kütyüket, és akkor nem kell őket egyesével kipakolni.

Ha megfelelő sorrendben pakolunk a tálcákba, időt nyerünk Galéria: Reptéri tippekBildagentur-Online/kröner / Northfoto

 A kabinbőröndben engedélyezett 100 milliliteres tartályban található, átlátszó és visszazárható zacskóban tárolt folyadékjainkat tegyük a kabát tetejére. Utolsónak pedig menjen maga a bőrönd. A futószalag végén először visszavehetjük a cipőnket, elvehetjük a kabátunkat, a folyadékokat, és már megérkezett a táskánk is. Gyorsan dobjuk be a bőröndbe a folyadékos zacskót, és már mehetünk is tovább – javasolja a Lifehacker.com.

Önöknek vannak hasonló bevett praktikáik repülős utazáshoz? Írják meg nekünk kommentben, vagy emailben az olvir@travelo.hu-ra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek