Csak a könyv és a pálinka otthon ne maradjon!

Az okostelefon fényképezőgép, térkép és Lonely Planet is egyben, de emellett még pár dologra szükségünk lesz, ha nyaralni indulunk. Az egzotikus országokban jól jön egy kis pálinka a helyi gasztronómiai élményekre készülve, de még hasznosabb a füldugó és az ekönyv-olvasó. Tippek a Travelo szerkesztőségétől.

Az útikönyv és a térkép sokak utazólistáján egy ideje nem szerepel, és egyre több offline holmit is kihúzhatunk róla. A térképet mobilon kényelmesebb használni, a Lonely Planetet is könnyebb a városban mobilon olvasgatni, mint lapozni a járdán, arról nem is beszélve, hogy fotózni is könnyebb telefonnal.

Az okostelefon minden az egyben

Galéria: Hasznos holmik nyaraláshozNorthfoto

 Utazáshoz elég lenne egy okostelefont magunkkal vinnünk. Például azért, mert ha az appok ellenére mégis eltévednénk, tanácsot tudunk kérni a helyszínen jártas ismerőseinktől a Facebookon, cserébe megoszthatjuk velük a képeket néhány zsákmányról, amelyekre egy marrakesi bazárban alkudtunk zokogásig. Na jó, a pénzt, a bankkártyát, a személyes iratokat, a fürdőruhát, a pókerkészletet, a napszemüveget, és még az éhhaláltól védő, hazai csokit sem lehet telefonnal előteremteni, ezért egy utazótáska is jól jön.

"Ha sok kütyüvel utazunk, és olyan helyre, ahol más szabvány a konnektor, akkor átalakítót érdemes vinni, mert az a nyaralóhelyeken durva lehúzás szokott lenni" – mondta egy kollégánk. A telefonon és tartozékain kívül összegyűjtöttünk néhány további, általánosan hasznos holmit, de listánkon a családos igényekre, sportfelszerelésekre, szépítőszerekre és speciális wellness kiegészítőkre nem tértünk ki bővebben.

Gyógyszerek

Galéria: Hasznos holmik nyaraláshozTravelo

 A kedvenc fejfájáscsillapítók és egyéb, tematikus kemikáliák mellett több olyan, recept nélkül is kapható gyógyszer is van, amelyre érdemes gondolni. Az egyik ilyen a Smecta por, amely gyomorrontáskor segít. Az alumíniumszilikát por nem szívódik fel, hanem bevonatot képez a gyomor és a belek falán, védve a nyálkahártyát a baktériumoktól és toxinoktól. Adszorpcióval megköti a gyomorban lévő anyagokat, így a mérgeket is, ezért nem irritálnak tovább. Ezt kiegészítendő a széntabletta (például Carbo Activatus) is viszonylag gyorsan segít méregteleníteni.

Vietnámban nagy hasznát vettem ennek a kombónak, és a kalciumnak is, miután kiderült, hogy nagyobb mennyiségben érzékeny vagyok a halszószra, amelyet ott képtelenség elkerülni. A kalcium az enzimek működésére is hat és az allergiás tüneteket enyhíti, legyen szó ételallergiáról, vagy akár napallergiáról. Gyomorfertőzés ellen egyébként a Normaflore kemény kapszuláját is szokták ajánlani, de ha éppen úton vagyunk, az Imodium a leggyorsabb megoldás. Ez lebéníthatja a belek mozgását, így kicsi gyerekeknek és lázas betegeknek nem szabad adni.

Persze fontos még a lázcsillapító, a sebtapasz, a megfázás elleni arzenál, de a sebfertőtlenítő fontosságára külön ki kell térnünk. "Nagyon bosszantó, amikor az ember belerúg egy kavicsba és begyullad a horzsolás, ha viszont Betadine-nal locsolgatjuk, akkor megspórolhatjuk ezt a kört. A trópusokon illetve tengerben szerzett kisebb sebek különösen hajlamosak begyulladni, plusz a gyerekek is mindig szereznek valami plezúrt" – mondta egy kollégánk.

Pálinka

Az orosz újságírók az utazási tippeik közt nyilván a vodkát ajánlják, és valóban, a rumtól a tequiláig bármilyen, minőségi párlat megteszi azt a hatást, amire mi speciel inkább egy hungarikumot ajánlunk. Ha egzotikus országba indulunk, vagy akár Észak-Afrikába, vagy a Közel-Keletre, jó, ha van nálunk prevenciós céllal tömény szesz, hogy étkezések előtt fertőtleníteni tudjunk. Nem fontos húzóra kiinni a laposüveget, pár korty is megteszi, ha olyan helyre megyünk ebédelni, vacsorázni, ami európai szemmel elég bizarrnak tűnik.

Persze van úgy, hogy pár cent még nem ad kellő bátorságot, hogy kipróbáljuk a rovarfalatkákat a kambodzsai országutak mentén, de azért néhány helyi, gasztronómiai élményen átsegíthet. A csípős chilivel feljavított, romlott ételeknél nem használ, jobb, ha megszagoljuk, mit rendeltünk.

Ekönyv-olvasó

Galéria: Hasznos holmik nyaraláshozTravelo

 Nagy helyek szabadulnak fel, és a csomag érezhetően könnyebb, ha nem kell többé három kötetnyi Robert Ludlum regényt cipelnünk, hogy a tengerparton fenntartsunk egy egészséges adrenalinszintet. Az útikönyvet sem kell becsomagolni, és a romantikus lektűröket sem, ha viszünk egy e-könyv olvasót. Arról nem is beszélve, hogy amíg néhány nemzetközi hotellánc fákat ültet, mi meg is védhetünk pár fát elektronikus olvasással.

Magyar nyelvű könyveket letölteni és vásárolni több helyen is lehet, a Magyar Elektronikus Könyvtárban jellemzően inkább a klasszikus irodalom található meg, amelyet ingyen meg lehet szerezni. A Fapadoskönyv site-ján is találunk ingyen olvasnivalót. Az ekönyv.hu, a Bookline e-könyves választéka is folyamatosan bővül. Az sem mindegy, milyen olvasót választunk. A Travelo szerkesztősége szerint a Kindle a leghasznosabb, mert az Amazon.com-ról milliárdnyi könyvet beszerezhet, aki angolul olvas.

Az, hogy ki milyen olvasmányt visz magával, nagyjából spontán dől el. Kivéve a kisgyerekes családos kollégák esetében, akiknek néhány kötelező olvasmányra gondolniuk kell utazás előtt, például a Pettson és Finduszra, vagy a Boribon könyvekre.

Napozás utáni balzsam

A naptej az egyik legfontosabb kellék a nyaraláskor, többek közt azért, mert megszűri az UVA- és UVB-sugarakat. A fényvédőkrémeken a faktorszám is fontos, az mutatja, hányszorosára nő a bőr védekezőképessége a napozás alatt. De ahogyan azt már a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai néhányszor közzé tették, gyakorlatilag nincs nagy különbség egy közepes védelmet ígérő, 15-ös és egy magas védelmet nyújtó 40-es faktorú naptej között.

Sokáig csak naptejet használtam, napozás utáni krémet nem, pedig ugyanannyira hasznos az is. A napozás hatásait nem mindig lehet kiszámítani. A marokkói Agadirban délelőtt a napot sem látni a klimatikus adottságok miatt, de amikor dél körül fátyolosan sütni kezd, már jobban éget, mint várnánk. Ilyenkor, esténként népszerű fogyóeszköz a Nivea Sun Aloe verás balzsama, vagy akár az Aloe Vera First spray, az Ambre Solaire After Sun, de többektől hallottam már, hogy a DM saját márkájú, Sundance készítménye is felveszi a versenyt a többiekkel.

A legjobb persze az lenne, ha az apartmanunk kertjében Aloe verát találnánk. Sri Lankán a helyiektől azt a tippet kaptuk, hogy a king coconut nevű kókuszfajta leve Aloe verával keverve remek, hűsítő balzsam napozás után. Ha már mindkettő megtermett a kertben, kipróbáltuk és bevált. Az organikus eredetű napfényvédelem híveinek a béta-karotinban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket - például sárgarépa, spenót, sárgadinnye, kajszibarack, mangó - is ajánjuk belső használatra.

Ön mit nem hagyna otthon?
Napvédő krém - 5
Gyógyszerek - 18
Ekönyv-olvasó - 15
Papírkönyv - 11
Tömény szesz - 43
Okostelefon - 37
Térkép - 11
Mindent viszek - 41

Átlátszó, cipzáras zacskók

Az egyik legegyszerűbb és legpraktikusabb találmány a cipzáras zacskó, mivel megkönnyíti a csomagolást. A reptéren is könnyebb mozgatni a csomag tartalmát, ha tematikusan zacskóba rendeztük. Ha pedig körutatáson veszünk részt és minden nap más szállásra megyünk, a ki-be pakolásra szánt időt megfelezi, amit eltölthetünk inkább koktélozással a teraszon. A kisebb méretű zacskókat a DM-ben és a Rossmannban be lehet szerezni, a nagyobbakat az Ikeában. De a közértek egy részében is megtalálhatjuk a fagyasztós zacskók részlegén. A legkisebb, 1 literes zacskót használhatjuk neszesszer helyett is (9/11 óta muszáj ilyenbe pakolni a kencéket), a nagyobbakban pedig rendezhetjük a ruhákat.

Füldugó

Megkímélnénk az olvasókat a spirituális közhelyektől arról, hogyan tegyünk szert nyugalomra zaklatott világunkban, és arra sem térünk ki, hogy milyen fontos a pihentető, háborítatlan alvás a szervezet számára. A füldugó mellett nem kell érvelni, egyszerűen csak használni. A gyógyszertárakban kapható, de a legjobb, szilikon fajtákat a DM-ben árulják tíz darabos kiszerelésben, a vitaminos polcok közelében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek