Luxusszállodában is támadhatnak a poloskák

Nemcsak a nyaralásunkat, de ha jól befészkelik magukat, az egész életünket tönkre tehetik az ágyi poloskák. A legtöbben mit sem sejtve a bőröndjükben cipelik haza ezeket a vérszívó jószágokat, kiirtani pedig borzasztó nehéz őket. A Travelo utánajárt, milyen jelek árulkodnak a poloskák jelenlétéről, és mit tehetünk, ha már kész a baj.

Mostanában egyre gyakrabban fordul elő velem, hogy amikor jobban utánanézek az Ongón, Tripadvisoron és a különböző foglalási oldalak értékelései között az ideálisnak tűnő szálláshelynek, kiderül róla, hogy minden szép és jó, attól az apróságtól eltekintve, hogy ágyi poloskák laknak bizonyos szobákban.

Először a lehető legolcsóbb amszterdami szállások közt keresgélve akadt meg a szemem a figyelmeztetésen, hogy poloskák miatt nem ajánlja valaki az adott szálláshelyet. Erre még legyintettem, érthető, hogy a legegyszerűbb hostelekben előfordul ilyesmi. A kevésbé drága római szállodák közt böngészve már kicsit csodálkoztam, a négy-öt csillagos innsbrucki hoteleknél ugyanezt olvasva pedig tátva maradt a szám. Azt persze hozzá kell tennünk, hogy előfordul, a vendégek, vagy akár a konkurens szállodák szimplán bosszúból is megírnak ilyesmit a hotelek adatlapján. A poloskának ugyanis a híre is elég a vendégek elriasztásához.

Árulkodó jelek a matracon, az ágyneműn és ágykereten

Utánanéztem ezeknek a vérszívóknak, és kiderült, hogy cseppet sem kellett volna ámuldoznom: ahol emberek alszanak, ott megjelenhetnek. Nem számít, hogy külvárosi hostelről vagy belvárosi sokcsillagos luxusszállóról van szó. Sőt, mivel például a bőröndünkbe bújva haza is jöhet velünk, a saját ágyunkból is pikk-pakk potenciális poloskalakhely lehet. Hogy mi utal a poloskák jelenlétére? A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint jó sok minden. A döglött ágyi poloska a matracon, vagy az ágy környékén, illetve a poloska levedlett bőre ugyanitt elég egyértelmű jelek.

De jól nézzük meg a huzatot, a matracokat és az ágykeretet is, ha apró vérpöttyöket, vagy kis fekete pöttyöket – a poloska ürülékét – látjuk, akkor valószínűleg van mitől tartanunk. Ágyi poloska jelenlétére utalhatnak még a matracok csücskeiben és egyéb búvóhelyeken fellelhető, 1 mm nagyságú, hosszúkás, krém-fehér színű peték, és a jellegzetes, édeskés szag is, azonban ez csak nagy fertőzöttség esetén érezhető – ekkor már jobb menekülni. A tapasztalatok szerint egyébként a szállodák többsége azonnal új szobát ad, ha a vendég poloskára panaszkodik.

Hiába elegáns és tiszta, attól még lakhat itt poloska Galéria: Ágyi poloskaFotó: Monkey Business Images / Northfoto

Szerencsére én csak hírből ismerem ezeket a jószágokat, de Juli elmesélte nekünk, hogy milyen egy ágyban az ellenséggel. „Konkrétan most volt szerencsém hozzájuk, a fiúm hozhatta haza, mert nemrég járt Moldovában, falusi kis szállásokon. Egyik reggel kérdezte, hogy engem nem csíptek-e agyon a pókok, mondtam, hogy nem, de aztán viszketni kezdett a csuklóm és a bokám. Apró piros, nagyon viszkető kis pontok voltak, nem bonyolult megkülönböztetni a pók- vagy a szúnyogcsípéstől."

"Másnap éjjel aludni se igen tudtam, mindenem viszketett. Én bolhára gyanakodtam, és tudtam, milyen nehéz kiirtani őket, úgyhogy még aznap reggel hívtunk szakembereket. Kijött egy rovartirtó, aki azt mondta, hogy ez egyértelműen ágyi poloska, mert látszik az ágy környékén az ürülékük: a falon, a konnektor környékén valóban apró fekete foltok voltak" – kezdődött Juliék kálváriája.

Ne késlekedjünk, azonnal hívjunk szakembert!

Persze azt nem gondolták volna, hogy a rovarirtókkal legalább annyi bosszúságuk lesz, mint magukkal a rovarokkal. „A szakember azt mondta, hogy meg tudja csinálni, de akkor 24 órán át nem mehetünk a lakásba. Mondtuk, hogy az most nem fog menni. Utána benyögte, hogy ez 25 000 forint lesz, nem 15 000, pedig a honlapján annyit írt. Mivel minden más irtó az utóbbi összegért vállalta volna, őt elküldtük, és hívtunk mást."

"Az éjszakát a nappaliban töltöttük, de a matracot magunkkal vittük, mert a rovarirtó azt mondta, hogy az Ikeás matracok úgy vannak kitalálva, hogy sehogy se tudjanak megtelepedni rajta. Kint tényleg nem is viszkettünk. Másnap jött két csávó, mondták, hogy az elgázosító megoldás nincs is engedélyezve Magyarországon, nem is értik, az előző illető hogy gondolta. Amúgy állítólag Amerikában használják ezt, mert ott már nagyon durva a probléma, de az EU-ban nincs engedélyezve" – mesél tovább Juli.

Ő az ágyi poloska Galéria: Ágyi poloskaFotó: Wikimedia Commons

Hogyan zajlott maga az irtás? „Befújták a parketta réseinél, és az egész ágyat. Nagyjából húsz percet javasoltak szellőztetésnek, mi inkább nyitva hagytuk egész napra, és elmentünk dolgozni. A világos és vizes helyeket utálják, úgyhogy oda nem fújtak, a hörcsög pedig a konyhában
bekkelte ki a napot. Bár elvileg nem árt neki, ez csak elővigyázatosság volt. A halak és a hüllők viszont kipurcannak a szertől, tehát azokat ki kell vinni a lakásból! Tíz napig nem szabad felmosni, mi addig nem is mentünk vissza a hálóba.

Nagyon aggasztó volt, mert mindenhol azt olvastuk, hogy lehetetlen kiirtani őket, de egyelőre nincs nyoma, hogy lennének. A ruhákat, és minden textilt kimostam 60 fokon, ezt javasolták, és kint az erkélyen szárítottam őket. Azt mondták, jó, hogy ilyen gyorsan hívtuk őket, valószínűleg nem volt idejük megtelepedni túlságosan. Borzasztó undorító volt az egész, tök koszosnak érzed magad, pedig épp előtte csináltam nagytakarítást. Az ágyi poloskát viszont nem érdekli, hogy tiszta vagy koszos a kéród, csak a véredre megy. Sajnos még az elektromos vezetékeken is képes átmászkálni a szomszédokhoz is" – mondja.

A gyógyír: mosás magas hőfokon, szárítás a napon

"A bőröndöt, amire erősen gyanakodtunk, kidobtuk, mert állítólag általában a bőröndben hozzuk haza őket. Emellett lomtalanításról beszerzett, vagy Vaterán vásárolt cuccokkal is be lehet szerezni a hívatlan vendégeket. Szóval én azt javaslom, hogy ahogy az első jeleket észleli valaki, azonnal hívjon szakit" - tanácsolja Juli „Alapjáraton minden irtó ugyanazt a szert használja, általában fix 15 000 forintért úgyhogy mindegy, kit hív az ember. Leginkább azt kell, aki azonnal ki tud jönni. A többség 1 év garanciát vállal, tehát erre is érdemes figyelni, nyilván rendesebben dolgozik, aki garanciát is vállal a munkájára" - tette hozzá.

Mit tegyünk, hogy megelőzzük a bajt?
A rovarirtó szakemberek azt javasolják, bárhonnan jöjjünk is haza (ne feledjük, előkelő helyeken ugyanúgy előfordulhat, mint falusi vendéglátóhelyeken) a ruhákat azonnal mossuk ki 60 fokon, a bőröndöt pedig hagyjuk kint a napon, vagy rakjuk vizes helyre. Ezt a két dolgot utálják, és lelécelnek. Az optimális megoldás, ha van kert vagy erkély, és oda rakjuk ki a velünk utazó táskákat egészen estig. Ha pedig még a szállodában észleljük a vérszívó dögöket, mindenképp ragaszkodjunk hozzá, hogy új szobát kapjunk, ott pedig jól nézzünk körül poloska-tetemek, kis fekete pontok és vérpöttyök ügyében.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek