Tuti tippek horrornyaraláshoz

Emlékezetesen borzalmasra sikerült külföldi nyaraláshoz szolgálunk remek ötletekkel. Hagyja otthon okmányait, ne nézzen rá az órájára, vedeljen mint a gödény, és eszébe ne jusson esernyőt csomagolni. Persze ha nyugalomra vágyik, pont ne tegye ezeket.

Az ember általában emlékezetes nyaralást szeretne. Emlékezetesen jót. Néha azonban mindenkinél beüthet a krach. Tegyünk egy szívességet magunknak, és ha lehet, ne a saját hülyeségünkel szúrjuk el a vakációt – erre ott van számtalan előre kiszámíthatatlan külső tényező. A Skyscanner.net utazási árösszehasonlító oldal összegyűjtötte a tíz legfontosabb dolgot, amivel eltolhatjuk a nyaralást, mi pedig közkinccsé tesszük itt, a Travelón is. Otthon felejtett útiokmányok, tájékozatlanság, idióta viselkedés... Mik azok az alapvető dolgok, melyeket semmiképp se tegyen, ha jól akarja érezni magát egy külföldi utazáson?

Felejtse otthon az igazolványait

Sőt, ha lehet, az egész pénztárcáját, úgy, ahogy van. A legoptimálisabb, ha mindezt akkor veszi észre, amikor az utolsó percben esik be a reptérre, és már esélye sincs hazaugrani a gép lekésése nélkül. Ha a tárcáját, benne a személyiével, bankkártyájával és költőpénzével sikerülne magával vinni, legalább az utolsó pillanatban kinyomtatott repjegyét, a szállásfoglalást igazoló papírt, és az előre befizetett fakultatív kirándulásokat igazoló vouchert hagyja a nyomtatóban.

Csak akkor ne ellenőrizze tárcája tartalmát indulás előtt, ha mindenképpen le akarja késni a gépet(Fotó: Monkey Business Images / Northfoto)

Így, ha fapadossal utazik, a pénztárcája is könnyebb lesz a helyszíni check-innek köszönhetően, a hotelben egyből közeli ismeretségbe kerülhet a recepció összes munkatársával, miközben a nyilvántartásban keresik a foglalását. A fakultatív túrákra pedig el sem kell indulnia, ugyanis a legtöbb cég nem igazán fogadja el a "becsszó, befizettem"-et igazolásként. Legalább tovább pihenhet szállodai szobájában, tiszta nyereség, nem?

Vegye lazán az időpontokat, tegyen az időbeosztásra

Hiába hajtogatja, hogy „drágám, rengeteg időnk van, ne izgulj, oda fogunk érni", amikor Ferihegyre tartva, háromnegyed órával a gép indulása előtt még a dugóban ülnek Kőbánya-Kispest magasságában, vagy a metró épp akkor mondja be az unalmast, amikor a Nyugatiban próbálná elcsípni az utolsó utáni pillanatokban a vonatot. Nem, nincs idő, és nem, nem fogják elérni.

Persze akár be is oszthatná ésszerűen az idejét, de hát nyaralunk, ki akar bármihez is igazodni? Ha mégis megpróbálnánk valamiféle rendszert iktatni az utazásba, lehetőleg támaszkodjunk egy rég lejárt menetrendre az útikönyv hátuljában, biztos nem változott semmit az elmúlt három évben. A legjobb módja mégis az az utazás elbaltázásának, ha iszunk egyet annak örömére, hogy időben kiértünk a reptérre, és aztán lekéssük a gépet a légikikötő bárjában üldögélve – írja a Skyscanner.

Rúgjon be, de nagyon

Ha a fenti jó tanácsokat mégsem sikerülne megfogadni, és valahogyan felkeveredne a gépre, itt már tényleg ne sajnálja magától a jófajta alkoholt. Ne is álljon meg addig, amíg a két stewardess helyett minimum négyet nem lát. Hangoskodjon, buzdítsa koccintásra ismeretlen utastársait. Hiszen nyaral, ilyenkor mindent lehet, nyilván. Jó szokását folytassa idegenben is, igya le magát a sárga földig és óbégasson, amennyit csak jól esik. Nem kínos, ugyan.

Legyen róla meggyőződve, hogy ahová indul, ott csak jó idő lehet

Minek táblázatokat nézegetni az átlaghőmérsékletről, és a várható csapadékmennyiségről? Nyaralni megyünk, tehát jó idő lesz! Higgye el, akkor is non-stop verőfény lesz, ha a szuper akciós útja az esős évszakban szól Thaiföldre.

Ha elhiszi, hogy mindig hétágra fog sütni a nap az egész nyaralás alatt, nagyot csalódhat. De ha visz vízálló cuccot, még jó is lehet családilag tapicskolni(Fotó: Monkey Business Images)

Persze a ló túloldalára sem érdemes átesni, és szentírásnak venni az előrejelzéseket, de azért jó, ha valami képünk van arról, hogy mégis mi vár majd ránk. Homokba dugni a fejünket nem szerencsés – bár akkor legalább arra nem jut az esőből.

Higgyen a reklámoknak

Nézze ki egy utazási iroda katalógusából apró, erősen pixeles képeken a szállást, olvassa el a hozzá fűzött egyenszöveget, és foglalja is le a nyaralást izibe'. Na jó, még esetleg nézze meg a szálloda saját weboldalát is, az biztosan olyannak mutatja a helyet, mint amilyen igazából. Azt írják, hogy semmi nem rondít bele a panorámába, a szálló maga a béke szigete, a finomhomokos tengerpart pedig csak alig ötven méter? Higgyen nekik!

Aztán ne csodálkozzon, ha megérkezve kiderül, hogy a szomszédos építési terület sajnos nem fért már rá a hivatalos fotókra, ahogyan az idő közben a szálloda elé felépült tizenöt emeletes újabb hotel sem. Azon pedig tényleg nincs mit meglepődni, hogy a finomhomokos az a legnagyobb jóindulattal is sunyi szúrós kavicsos, az ötven méter pedig alsó hangon ötszáz. (Ha mégis egy fokkal megbízhatóbb képet akar kapni, legalább a TripAdvisort és az Ongót nézze meg foglalás előtt.)

Rúgja fel a helyi szabályokat és szokásokat

Ami egy pesti romkocsmában egy átbulizott estén elmegy, az nem biztos, hogy a világ más tájain is ugyanennyire jópofának tűnik. Ez nem csak a viselkedésünkre, de az öltözködésünkre is igaz. Persze ha meg akar ismerkedni a helyiek haragjával, nyugodtan kószáljon be templomokba miniszoknyában és bikinifelsőben, muzulmán országokba indulva pedig nyugodtan hagyja otthon minden kendőjét és laza, vállakat és térdeket takaró ruhadarabját. Ha felszólítják, hogy viselkedjen az előírások szerint, értetlenkedjen és háborogjon hangosan.

Vicceskedjen a reptéri személyzettel

Biztonsági ellenőrzésnél mondjon mókás dolgokat arról, hogy mi minden van a csomagjában robbanószertől kezdve, drogokon át veszélyeztetett állatfajokig – biztosan még nem hallottak egyetlen hasonló poént sem a reptér dolgozói.

Hiába hiszi, hogy vicces. Nem az(Fotó: Monkey Business Images / Northfoto)

Sportosabbak hagyják őrizetlenül a csomagjaikat, és csak akkor menjenek vissza értük elegánsan, amikor már kezd a tömegpánik kitörni. Garantált a móka, kacagás.

Drogot csempészni szuvenír gyanánt

Ahogyan korábban hírt adtunk róla, úgy néz ki, befellegzett a holland drogturizmusnak. De amíg még lehet, felmerülhet önben, hogy megpróbáljon azoknak a haveroknak is hozni egy kis cuccot, akiknek végül nem gyűlt össze a pénze az amszterdami kiruccanásra. (Nem, tényleg ne tegye.)

Utasbiztosítás? Minek az?

Itthon sem ér baj sohasem, miért lenne ez másként Kuala Lumpurban? A csomag úgyis megérkezik velem együtt az átszállás dacára, kirándulás közben egészen biztosan nem bicsaklik ki a bokám, a fogam pedig véletlenül sem a körutazás közepén durran be. Gondolja csak ezt nyugodtan, és a célország turisztikai látványosságai mellett az egészségügyi ellátórendszert és annak költségeit is behatóan megismeri. Persze az esetek többségében tényleg nem éri baj az embert, és a biztosítás kidobott pénznek tűnhet. De elég, hogy csak egyszer történjen valami velünk úgy, hogy nem voltunk biztosítva, és egy életre megtanuljuk, hogy máskor mindig kössünk.

Hagyja otthon tinédzser korú gyermekeit

Ha kamasz gyermekei kínosnak érzik, hogy nyaralni menjenek Önnel, hagyja csak nyugodtan otthon őket. Ha azt mondják, hogy nem tartanak házibulit, biztosan úgy lesz, és nem jön át az egész osztály. Meg még három másik. Vagy esetleg mégis? Jó nyaralást!

Figyelem! Tippjeink a totális nyaralási káosz előidézéséhez szolgálnak sorvezetőül. Ha Ön nyugalmas nyaralásra vágyik, NE tegye magával ezeket. Köszönjük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek