Iroda londinerrel és pincérrel

Amerikában egyre több szabadúszó használja a menő szállodák éttermeit és bárjait irodaként. A hotelek örülnek, hogy pezseg az élet a társalgóban, és konnektorokat szerelnek mindenhova a laptopok számára. Magyarországon ez a divat még kevéssé terjedt el, kávézókban azonban sokan neteznek és dolgoznak.

A Starbucks korszaka lejárt: már nem a sarki kávézóban üldögélve lógnak az ingyenes wifin azok a fiatal magánzók, akik pénzkidobásnak tartják az irodabérlést, hanem a négy-öt csillagos hotelek előcsarnokaiban, írja a Wall Street Journal. A szállodák pedig kifejezetten örülnek, hogy élettel telik meg a lobbi, és nem csak fáradt vendégeik lézengenek benne.

Elegánsabb munkahelynek, mint a Starbucks(Fotó: Kempinski Hotel Corvinus, Budapest)

Egy hotel imázsának ugyanis nagyon jót tesz, ha pezseg az élet a társalgóban. Alex Calderwoodnak, az amerikai Ace Hotels szállodalánc egyik alapítójának feltűnt, hogy a portlandi Ace hotel lobbija helybéliek egyik kedvenc találkozóhelyévé vált, és úgy döntött, a többi szállodájában is igyekszik hasonlóan vonzó körülményeket teremteni, írja a Wall Street Journal.

A lap által megszólaltatott szabadúszók szerint a lobbi kellemes munkahely, mivel nem olyan zajos, mint egy Starbucks kávézó, és a mellékhelység sem foglalt állandóan. Igaz, a kávé kicsit drágább, mint a főutcán, viszont az ingyenes újratöltés amerikai hagyománya itt is él. A szálloda mellett szól az is, hogy rengeteg konnektor áll a vendégek rendelkezésére.

Iroda a lobbiban, munkaebéd a szálloda éttermében(Fotó: Northfoto)

Persze kockázatos is lehet, ha nem a megfelelő közönség látogatja a helyet: „Ha egy hotel a lobbijába invitálja a helybélieket, nagyon fontos, hogy a brandjének megfelelő társaságot vonzzon" – nyilatkozta Laurent Vernhes, a Tablet Hotels szállásfoglaló oldal társalapítója a lapnak.

Magyarországon egyelőre nem divat hotelek társalgóiban dolgozni, leginkább talán azért, mert a szállodáknak sem hiányzik ez. Bár vannak hotelek, ahol az étteremben ingyen adnak wifit a vendégeknek – például a budapesti Kempinskiben - másutt erről hallani sem akarnak. Az Intercontinentalban például nemrég egy sajtótájékoztató után a szálloda éttermében 10 eurót kértek a wifiért újságírónktól, aki szerette volna tudósítását elküldeni. Hiába üldögélt kávéja és süteménye felett, a fogyasztáshoz nem járt ingyen internet.

Itthon inkább a kocsmákban és kávézókban dolgoznak sokan(Fotó: . / Northfoto)

Rövid és nem reprezentatív felmérésünkből az derült ki, a harmincas kreatívok itthon kocsmákban, kávézókban és gyorséttermekben szoktak az ingyen wifin lógni, a szállodák éttermei és társalgói nem vonzzák őket különösebben. Hamarosan részletesebben is feltérképezzük, hova érdemes mennie annak, aki szeret idegenben dolgozni Budapesten.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek