Éljük túl a kirándulást!

Már egy vízálló tasak, amelyben van zsebkés, síp, gyufa, rézdrót, műanyag zsineg és vattacsomó, elég lehet a túléléshez Bear Grylls szerint. Körülnéztünk a túlélőkészletek piacán.

Bár a kiránduló- és túraszezon kicsit még odébb van, nem árt időben felkészülni. Persze azoknak, akik a szállodák kényelme helyett inkább a sátrat, a nagyvárosok helyett pedig a természet szépségeit választják, nem árt a vészforgatókönyvekkel is tisztában lenniük. Ott van például szegény James Franco, aki órákon át fűrészelte saját kezét a mozivásznon.

Persze a Rám-szakadékban viszonylag ritkán fordul elő ilyesmi, és ha esetleg mégis pórul járunk, előbb-utóbb ránk talál egy másik túrázó, a kényszeresek és az elhagyatottabb helyeket kedvelők számára hasznos holmi lehet egy túlélőszett.

A jó készlet zsebre vágható, és meg is feledkezhetünk róla. Ha pedig mégis használnunk kell, olyan dolgokat tartalmaz, amelyek tényleg életet menthetnek – vallja Bear Grylls, akinek van némi tapasztalata túlélés dolgában.

Sarah Lee

Sőt, a „született túlélő" Bearnek saját túlélőcsomag kollekciója is van. Itthon például az Acelfullank.hu-n szerezhetjük be, a kisebbet 7 490, a nagyobbat 15 990 forintért. Az alap csomagban vízálló tasakot, mini zsebkést, vészjelző sípot, szikravetőt, vízálló gyufát, csapdának való rézdrótot, műanyag zsineget, vattacsomót (gyújtósnak) és egy túlélési útmutatót találunk. Ez utóbbit nem árt részletesen áttanulmányozni, hogy a fentieket valami értelmesre is tudjuk használni. A profi Bear Grylls túlélőcsomag a fentiek mellett LED-lámpát, huzalfűrészt, jelzőtükröt, varrókészletet, horgászfelszerelést, hővisszaverő fóliát is tartalmaz.

Acelfullank.hu

Aki a brit kalandor helyett jobban hisz az Amerikai Partiőrségnek, vagy a brit Különleges Légi Szolgálatnak (SAS), az általuk használt túlélőkészletet is beszerezheti 23 500 forintért. Ennyiért műanyag tasakot, vízhatlan nylon zsákot (hálózsák, sátor, menedék fabrikálásához), jelzőtükröt, drót fűrészt, gumi csövet, szikravetőt, szél- és vízálló gyufát, több funkciós bicskát, víztisztító tablettát, mini tájolót, gyújtóst, varrókészletet, horgászfelszerelést, vízhordó tasakot, vészjelző sípot, réz drótot és műanyag zsineget kapunk. Enyhén szólva húzós az ára, de a wannabe-kommandósoknak, és extrém helyekre indulóknak biztosan megéri.

Acelfullank.hu

 A jelzőeszközök és menedékhely készítéséhez alkalmas cuccokon kívül az sem árt, ha van nálunk valami ehető. Vésztartaléknak megteheti a 2790 forintért kapható túlélő élelmiszercsomag ami többek között nagy energiatartalmú kekszet, cukrot, kávé- és tejport, valamint csokoládét tartalmaz. Persze ha mi állítunk össze tápláló, száraz élelmiszerekből egy kis pakkot, valószínűleg sokkal jobban járunk.

Az önmelegítő ételek viszont nem is tűnnek hülyeségnek. A Hot Pack nevű cég olyan dobozos, vákuumcsomagolt ételeket kínál, amelyekhez nincs szükség gázmelegítőre, de még forró vízre sem. A dobozban található fűtőelem vízzel éritkezve (ez is megtalálható a csomagban) jelentős hőt termel, így készül el egy műanyag dobozban, füstmentesen a burgonyás csirkeragu, vagy a zöldséges rigatoni. Bon appétit!

A túlélőkészletekről összességében elmondható, hogy kisebb túrák esetén valószínűleg jóval olcsóbban jövünk ki, ha már meglévő eszközeinket (tegye fel a kezét, akinek nincs otthon bicskája!) egészítjük ki a fenti listák alapján. Ugyanez vonatkozik a túlélő élelmiszercsomagra is: felesleges közel 3000 forintot kiadni pár kekszért és kávéporért, ha az összeg töredékéből is összerakható egy ilyen kis csomag. Persze, ha extrém körülmények közé készülünk, érdemes lehet a sufni-tunning túlélőkészlet helyett valóban egy profit választani, nehogy meglepetés érjen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek