Mikrobikinik és vadul vásárló japán csajok a főutcán

A Sao Paolo-i Rua Oscar Freire a mikroszkopikus méretű bikinik paradicsoma, a tokiói Shibuya a fiatal nők mekkája. Szerkesztőségünk tagjai néhány helyen jártak abból a tíz, ikonikus bevásárlóutcából, amelyeket a világ legjobbjai közé választottak.

Egy párizsi tanácsadó cég, a Presence mystery shopperei, azaz próbavásárlói felkeresték a világ legismertebb bevásárlóutcáit, hogy kiderüljön, a nívós helyek közül valójában melyek a legjobbak. Több mint harminc bevásárlóutcát felkerestek és a tesztelt üzletek közt plázák, ruhaboltok, kávézók, éttermek és outletek is szerepeltek. A felkeresett helyeket olyan szempontok alapján rangsorolták, mint például milyen az üzlet arculata, mennyire tiszta a bolt és a környezete, milyen a világítása, mennyire segítőkész és kedves a személyzet. A felmérés olyan részletekre is kiterjedt, mint hogy van-e pihenőhely a közelben és milyen a próbafülke világítása.

Orchard Street, SzingapúrFotó: dorci / Indafotó

Ezek alapján meglepő eredmények születtek. A CNN utazási rovatában megjelent listát látva nem gondoltuk volna, hogy Szingapúrban, vagy Amsterdamban sokkal jobban érezhetjük magunkat vásárlás közben, mint mondjuk Londonban. A top 10-es lista néhány helyszínén a szerkesztőségünk tagjai is jártak, ezért személyes élményeinkről is be tudunk számolni.

Mystery Shopping
A Mystery Shopping olyan, anonim próbavásárlásokat jelent, amikor is a vevők az áruházakat, üzleteket, és a kiszolgálást értékelik. Erre ezért van szükség, mert a Service Checker szakemberek feladata, hogy a szolgáltatásokat objektíven értékeljék, ehhez pedig úgy kell dolgozniuk, hogy ne hívják fel magukra a figyelmet, és ne tegyék lehetővé, hogy a többi vevőhöz képest őket megkülönböztetetve kezeljék. Ebben segítenek a fizetett próbavásárlók, akik a termékeket és szolgáltatásokat előre megadott szempontok alapján tesztelik, majd kérdőívben számolnak be a tapasztalataikról.

Orchard Road, Szingapúr

Szingapúr hatalmas bevásárlóutcája 89 pontot kapott. A próbavásárlók értékelése szerint a hangulata, az üzleteinek a sokszínűsége és bőséges árukészlete miatt különleges hely. Huszonkét bevásárlóközpont található közel egymáshoz, tehát amennyi jelentősebb márka a világon létezik, az nem hiányozhat az Orchard Roadról. Éttermek, edzőtermek és spak is szép számban várják a vásárlásban megfáradt helyieket és turistákat.

Avenue de la Liberté, Luxemburg

Nevének megfelelően Luxemburg bevásárlóútja biztosítja a szabadság élményét. Főként tágas, nagy terei, és viszonylagos szellőssége miatt kapott 85 pontot a próbavásárlóktól, akik Jeff de Bruges remek csokoládéboltját külön említették a különlegességek közt. Akinek tehát a vásárlás ideje alatt leesik a vércukorszintje, haladéktalanul keresse fel az édességboltot.

Kate Moss a Prada butikban, Bond Street, LondonFotó: Xposurephotos.com / Northfoto

PC Hoofstraat, Amszterdam

A 83 ponttal értékelt amszterdami bevásárlóutcát azért szerették a próbavásárlók, mert a környékét gyalog is be lehet járni, az eladók közvetlenek és kedvesek. Olvasónk, Katalin úgy fogalmazott, hogy ez emberléptékű bevásárlóutca. Szerinte ha a Váci utcán nívós márkák kirakatai váltanák egymást és jól öltözött, nem kelet-európai módon harsány emberek korzóznának, akkor kicsit hasonló hangulata lenne, mint az amszterdami vásárlóutcának. Katalin azonban inkább csak nézelődni szeretett errefelé, mert a Hermés, a Burberry, vagy a Bvlgari kínálata nem az ő bankkártyájának a barátja.

Bagdat Avenue, Isztambul

Magától értetődik, hogy a divat új fővárosaként is emlegetett Isztambul szerepel a legjobb tíz között. A Bagdat Avenue a negyedik helyet szerezte meg 83 ponttal, és már úti beszámolókban is olvashattuk, hogy ez az utca szebb, mint a Champs Elysées - amelyik egyébként nem is szerepel a toplistán, mivel a kiszolgálás minőségét problmémásnak találták. Visszatérve a török bevásárlóutcára, főbb jellegzetességei a fák és virágok, a taxik és a vízárusok, de a nemzetközi felhozatal mellett a hagyományos török kávézóból sincs hiány.

Rua Oscar Freire, Sao Paolo

A brazilok köztudottan kedves emberek, ezért élmény náluk vásárolni. A próbavásárlók, akik 82 ponttal díjazták Sao Paolo bevásárlóutcáját, értékelésükben kitértek arra, hogy egyes üzletekben akár kávéval, vagy pezsgővel is megkínálják a vásárlókat, ha épp úgy alakul, illetve arra is, hogy kihagyhatatan helyszín a Casa de Paes pékség.

Szerkesztőségünk személyes kedvence azonban a Salinas fürdőruhabolt (Rua Oscar Freire 1072), ahol mikroszkopikus méretű, csodaszép bikiniket árulnak. Ha hiányoznak a hazai ízek, a Rua Haddock Lobo sarkán az Oscar Caféban a strudel néven futó rétes meglepően korrekt, a kávéjuk pedig rendes brazilokhoz illően finom és méregerős.

Az Apple bolt a Sydney-i George StreetenFotó: rq?

George Street, Sydney

A bevásárlóközpontokon kívül izgalmas kis üzletek sokasága található a Sydney Harbor Bridge közelében fekvő úton. A próbavásárlók 82 pontra értékelték Sydney bevásárlóutcáját, ahol a cápafogaktól a csúcskategóriás ruháktól mindent meg lehet kapni.

Mariahilferstrasse, Bécs

Bécs méltán leghíresebb utcája, amelyik a Westbahnhof megállót a belvárossal összeköti, és a múzeum negyed közvetlen közelben van. Olvasónk, Brigitta szerint mielőtt belevetnénk magunkat a bevásárlóutca kínálatába, érdemes a Kartnerstrassén hangolódni a Hotel Sacher kávézójában egy Sacher tortával és egy jó bécsi kávéval. Ez a kombó 10 euró körüli áron megúszható. További tippeket talál bécsi táplálkozáshoz korábbi cikkünkben.

Bécs, Mariahilfer StrasseFotó: darthwalk / Indafotó

Olvasónk szerint megfigyelhető, hogy azok a fast fashion márkák, amelyek itthon is megtalálhatók, Bécsben sokkal minőségibb kínálatot nyújtanak, de különleges cuccokat a 14 ezer négyzetméteres Steffl nagyáruházban is lehet vadászni.

Avenue Louise, Brüsszel

Dizájnos bokrok és virágok közelében található Brüsszel barátságos bevásárlóutcája, amely 78 pontot kapott. Olvasónk, Zoli szerint inkább középkategóriás áruban erős ez a környék, de sok kis üzlet is található az utcában, egyedi kínálattal. A boltok egy része vasárnap zárva van, olyankor a kávézók és éttermek miatt érdemes erre sétálni. Zoli itt kiemelte, kizárólag sétálni érdemes errefelé, csak buddhistáknak ajánlja az autós közlekedést.

Ginza Line, Tokió

Útikönyvekben már biztosan sokan látták a Louis Vuitton logók tömegével díszített Matsuya áruházat, amelyik nemcsak ez egyik legismertebb épület a bevásárlóutcában, de a legrégebbi is. A Ginza 78 pontot kapott előremutató kínálata és egyedi hangulata miatt.

Szerkesztőségünk a luxusbutikoktól hemzsegő Ginza helyett inkább a trendi és megfizethetőbb Shibuyát ajánlja. A Shibuya 109 bevásárlóközpont például a harmincas nők mekkája, de a fiatalabb korosztályból is sokan vásárolnak itt. Népszerű a Cecil McBee, az Egoist és a Blue Moon Blue, de a papírboltot se hagyjuk ki, csodás origami-papírokat vehetünk az ottoniaknak.

Bond Street, London

A nap minden szakában tömegek vásárolnak a Bond Streeten, amelyik főleg színes kínálata miatt kapott 77 pontot. Az utcán ékszerüzletek, ruhaboltok és régiségereskedések is találhatók, illetve a Sotheby's aukciósház, ahová be lehet menni nézelődni, ha átmentünk a biztonsági őr face controlján.

Mindazok az ismerőseink, akikkel megosztottuk, hogy a Bond Street lett a toplista 10- helyezettje, csodálkoztak, hogy miért épp ez az utca, amikor szerintük Londonnak izgalmasabb bevásárló helyei is vannak, például az Oxford Streeten, vagy a Regent Streeten, de többen említették a Covent Gardent is, mint London legjobb bevásárlónegyedét.

Szerkesztőségünk véleménye szerint Londonban valóban érdemes vásárolni, mert a hazainál sokkal egyedibb kínálat van, gyakran olcsóbban, mint itthon, és azoknak sem kell folyamatosan frusztrálniuk magukat, akik nem átlagos konfekció-, vagy cipőmérettel rendelkeznek, mert a britek minden, a természetben előforduló méretre felkészültek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek