Kicsi fényképezőgép nagy zoommal

A Cannon PowerShot SX210 IS fényképezőgépe minden stílusos utazó álma. Klasszul néz ki, remek képeket készít, és még a nagy távolságok sem kottyannak meg neki. Ráadásul választhatunk belőle pink és aranyszínű verziót is.

Forrás: Travelo

 A Cannon PowerShot SX210 IS ideális fényképezőgép utazni készülő hobbifotósoknak. Nyaralás előtt jött a felismerés: nincs rendes gépem, pedig Barcelona megérdemli, hogy szép képek szülessenek róla. Ha már beruházok, gondoltam, talán nem a legegyszerűbb szappanosdobozt veszem meg, de egy profi gép megvételét sem a pénztárcám, sem az a tény nem támogatta, hogy utazáshoz kerestem fényképezőt. Sok tesztet böngésztem végig, majd ez a kütyü tűnt a legjobb választásnak. Bár több helyen zengtek ódákat képességeiről, az ára miatt nem annyira ajánlották – megjelenésekor valóban eszméletlen drága volt, de ma már teljesen korrekt. Elugrottam hát érte az egyik elektronikai áruházba, élőben mégjobban megtetszett, megvettem, a szerelem pedig azóta is tart.

Pinket vagy aranyszínűt?

Lekerekített dizájnja miatt jó kézbe fogni, ráadásul szerintem csodaszép (persze ez ízlés dolga), és óriási hátsó kijelzővel rendelkezik. Aki pedig a gépe színére is érzékeny, választhat a kellemes lila, az elegáns arany és a klasszikus fekete között. A gép teste meglepően vékony, főleg, ha hozzávesszük, hogy egy 14-szeres optikai zoomot rejt az aprócska doboz. Így a templomtornyot ugyanolyan klasszul le tudjuk kapni, mint egy apró kagylót a tengerparton – az optika 5 centis közelségig makrózásra is jó. De azért ettől csodát ne várjunk, a fenti érték csak manuális fókusszal jöhet össze, automatával aligha. Jó hír viszont, hogy mivel a gépben egy képstabilizátor is helyet kapott (ezt jelenti az IS – image stabilizer), nagy eséllyel még éles is lesz a fent említett torony és kagyló. A gép külsejével kapcsolatos egyetlen problémával közvetlenül bekapcsolás után szembesültem: a vaku akár akartam, akár nem, felpattant bal oldalon. De egy-két alkalom után hozzá lehet szokni, hogy ha nincs rá szükség, egyszerűen a vakura tesszük az ujjunkat bekapcsoláskor, és akkor nem nyílik fel.

A fényképezés hozzá nem értőknek is pofonegyszerű: a "kényelmes" móddal semmihez nem kell hozzányúlni, mégis remek képek készíthetők. De persze nem kell ennyivel megelégednünk, manuálisan is állítható minden érték a könnyen megtanulható kezelőfelületen. A legszebb képeket természetesen napfényes, szép időben készíti (Barcelonában erre nem volt panasz...) esti felvételeken, vagy borongós időben már kevésbé jó a helyzet. Élesnek akkor is élesek a képek, de fakóvá, élettelenné válnak rossz fényviszonyok között. A hozzáértők persze egy bizonyos szintig az értékek manuális korrekciójával kivédhetik ezt, de aki nem akar bíbelődni, és simán automatára állítja a gépét, azt érhetik meglepetések.

Pislogás elleni védelem

A kis Canon érdekes szoftveres megoldásokban is bővelkedik: az önkioldót nem csak időre, de arra is beállíthatjuk, hogy akkor készüljön a kép, ha egy új arc jelenik meg (ez csoportképeknél lehet hasznos), de tud kacsintásra vagy mosolygásra is exponálni. Sőt, a pislogást is érzékeli: a fotóalany pislogása után két másodpercet vár a gép a fénykép elkészítésével, így kerülve el, hogy csukott szemmel legyünk lefotózva a Sagrada Familia előtt.

Emellett ha valaki arra vágyik, dioráma, szépia, fekete-fehér, halszemoptika effekteket is beállíthat, sőt, olyan képeket is lehet készíteni, mintha Sin Citybe kirándult volna az ember – az egész képet fekete-fehérré lehet változtatni, és csak egyetlen, általunk kiválasztott szín marad meg eredetiben (reméljük, csak a képi világ lesz hasonló, maga az utazás jobban sikerül majd). Baráti jótanács: a halszemet emberek fényképezésére csak akkor használjuk, ha a Quasimodo-hasonmásversenyre készítünk pályamunkát, különben hanyagoljuk. Az SX210 IS videózni is tud, HD minőségben a mai kor elvárásai szerint.

A részletes technikai specifikáció itt olvasható.

Összességében csak ajánlani tudjuk ezt az okos kis fényképezőt, szép is, sokat is tud és még az ára is elviselhető: 45 ezer forint körül kínálják a nagyobb elektronikai áruházakban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek