Két felesnyi sampon a retikülben

Mióta az EU csak 100 ml-es piperéket enged kézipoggyászban szállítani, a neszesszer bepakolása nem könnyű feladat. Túlméretes kedvenc samponunkból, tusfürdőnkből érdemes kisebb üvegbe áttölteni a szállításhoz, ha nem akarjuk, hogy a reptéri kukában végezze a flakon.

A pakolás sokak számára az utazás előtti készülődés egyik legnyomasztóbb lépése. Különösen igaz ez a repülős utakra a biztonsági előírások miatt, főként, ha egy szál kézipoggyásszal igyekszünk megoldani az utat. Ebben ugyanis csak a szigorú szabályoknak megfelelő módon vihetünk folyadékokat, ha pedig hibázunk a pakolásnál, a legdrágább arckrém is a reptéri kukában végzi.

kép: Buy-HER

 

A kézipoggyászban lévő folyadékok szállítását központilag határozta meg az EU, vagyis nem a légitársaságok akarnak kiszúrni velünk furcsábbnál furcsább előírásokkal. A kiindulási pont, hogy folyadékot legfeljebb 100 ml űrtartalmú tartályban szállíthatunk, már ha a kézipoggyászba akarjuk tenni. (Félreértés ne essék: a feladott bőröndbe annyi, és olyan piperét tehetünk, amilyet szeretnénk.) A kézipoggyászba kerülő, egyenként 100 ml-nél kisebb térfogatú tartályokat egy átlátszó, újrazárható, 20x20 cm méretű és legfeljebb 1 liter térfogatú műanyag zacskóba kell helyeznünk. Fontos, hogy például a rúzsok, ajakbalzsamok is folyadékoknak minősülnek, ezek helye is az átlátszó neszesszerben van. Viszont nem muszáj külön költenünk ilyen piperetáskára, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy átlátszó zacskó nyakát megcsomózzuk, az is kielégíti az újrazárhatóság kritériumait. (Budapestről Malmöbe, Milánóba és Eindhovenbe menet teszteltük, minden irányban átment a biztonsági ellenőrzésen.) A dm-ben egyébként lehet kapni kifejezetten repülőútra készült, 1 literes, ziplockos zacskót is, a szendvicses és kukazsákok környékén keressük.

Ezt a műanyag zacskót a biztonsági ellenőrzés során külön be kell mutatni, a feltételeknek eleget nem tevő folyadékainkat pedig itt dobatják ki velünk könyörtelenül, tehát jó erre odafigyelni. Bosszantónak tűnhet ez a szabályozás, de ha jobban körülnézünk a fürdőszobánkban, láthatjuk, hogy nem is annyira kevés az a bizonyos 100 ml. Egy átlagos golyós dezodor például 50 ml-es, egy fogkrém 75 ml, egy arckrém szintén 50 ml, az ajakbalzsamok pedig nem többek 5 ml-nél. Egyedül kedvenc testápolónk, tusfürdőnk, samponunk okozhat problémát, de erre is van már megoldás. A Butlers és a Müller is árul átlátszó neszesszereket, apró tégelyeket és flakonokat, amelyek megfelelnek a biztonsági előírásoknak, és amikbe könnyedén kiporciózhatjuk a pár napra elegendő mennyiséget kedvenc kozmetikai termékeinkből. Azért persze nem árt az odafigyelés, a Butlersnél például 55, 110 és 250 ml-es útiflakont is árulnak, nálunk csak a legkisebbet (ezt) fogadják el ezek közül. Aki pedig nem ragaszkodik a megszokott márkáihoz, a dm és a Rossmann (utóbbi kínálata a tapasztalataink szerint jóval erősebb a műfajban) egyaránt árul apró tusfürdőt, hajbalzsamot, de még hajlakkot és mini hajzselét is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek