A természet és a történelem csodája Horvátországban

Horvátország nem csak a tengerről szól. Elég, ha a földrajzi adottságaira gondolunk, kalandozásra csábító tájaira, nemzeti parkjaira. Legyen szó a Krka Nemzeti Parkról, a Papuk Natúrparkról vagy a Kopácsi-rétről. A bakancsos túrák mellett felfedezhetjük az ország történelmi értékeket rejtő városait, kincsesdobozait: Pulát, Rovinjt, Dubrovnikot vagy a magyarok számára oly kedves Opatiját. Cikkünkben megmutatjuk minden csodájukat.

A horvátországi Krka Nemzeti Park egy hosszú kanyon és sok-sok vízesés alkotta, álomszép védett terület. Legismertebb természeti látványossága a Krka vízesés, melynek teljes hossza 800 méter. A park legfontosabb látványossága a monumentális méretű Skradinski buk (Nagy vízesés). Egy látványos gyalogos útvonalon körbe lehet járni az egész vízesés-rendszert.
A Krka Nemzeti Park többek között egy óriási kaland a kerékpárosok számára is: összesen 388 km hosszú bringaút várja a turistákat, különböző nehézségű pályákkal.

Krka Nemzeti Park, vízesés. Fotó:Julien Duval

A 336 négyzetkilométeres Papuk Natúrpark vízesésekkel, kenuzással, adrenalinpályával és rengeteg izgalommal várja a látogatókat. Az UNESCO védelem alatt álló geoparkot geológiai és biológiai sokféleség, valamint értékes kulturális és történelmi örökség jellemzi. A csodás erdei tájakat gyalogosan és kerékpáros ösvényeken is felfedezhetjük. A mesebeli területen több izgalmas helyszínt is érdemes felkeresni. A Jankovac erdőparkban például remek túralehetőség és gyönyörű vízesések várnak, a Duboka Andrenalin Parkban a magaslatokba kerülhetsz, a Pannon-tenger házában pedig rengeteg újat tanulhatsz a környékről.

Papuk Natúrpark. Fotó:Julien Duval

A horvátországi Kopácsi-rétre Magyarország déli határától mindössze negyedórányi út vezet. Szerény elnevezése dacára ez Európa egyik legszebb természetvédelmi területe és mocsara. A vadregényes táj elképesztő flórája, faunája és Tito kastélya is sok látogatót vonz évente. A változatos élővilágot egy kiépített, 2 kilométeres hídkomplexumon sétálva is megismerhetjük. A pazar természeti csodákat, az állatokat és madarakat panorámás hajóval, idegenvezetőkkel, lovas kocsikkal és gyalogos túrákkal is felfedezhetjük.

Kopácsi-rét Természetvédelmi Park, Fotó: Julien Duval

Az Európai Bizottság egy tanulmánya szerint Pula városa a legtöbb kulturális és kreatív potenciállal rendelkező horvát település. Az Isztria-félsziget legnagyobb városának különlegessége, hogy az óvárosban nagyon sok helyen, szinte eredeti állapotukban megmaradtak a római műemlékek, mint például a pulai amfiteátrum, amely a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott. Impozáns látnivalók az egykori várfal és annak bejárata, a diadalív, az 1630-ban épült erőd, vagy a római fórum, melynek legfontosabb emlékei a római korabeli Augustus templom és a városháza.

Pula, amfiteátrum. Fotó:Julien Duval

Az Isztria-félsziget nyugati partján fekvő Rovinjról úgy tartják, hogy Horvátország legromantikusabb városa. Számtalan szűk sikátor, macskaköves utcák és színes épületek jellemzik, ezért olyan érzésünk támad, mintha egy olasz kisvárosban andalognánk. Rovinjt gyönyörű óvárosa, és tiszta strandjai kiváló úticéllá teszik. Az utazók megismerhetik a helyi halászhagyományokat is, Rovinj egyik szimbólumán, a batana névre hallgató fából készült hajókon keresztül. Magas színvonalú kempingjeivel és más jellegű szálláshely kapacitásaival Rovinj a látogatóinak számos sporttevékenységet kínál, de gazdag a wellness kínálata is.

Rovinj városa a tenger felől egy batana hajóval. Fotó:Julien Duval

Ha egy hamisítatlan időutazást akarunk tenni, de nincs időgépünk, tökéletes választás Dubrovnik. A város az UNESCO világörökség része, Horvátország koronájának ékköve. Történelmi és kulturális gazdagságával, hagyományainak tiszteletével mágnesként vonzza a külföldi turistákat.
Az Adria partján elterülő város lenyűgöző középkori történelmi emlékekkel bír: Dubrovnik főtere, a Luža tér az óváros központja, a Sponza palota, a Rektori palota, az 1713-ra felépült Szent Balázs templom mind lenyűgözőek, amihez társul a XIV.- XV. században épült, két kilométer hosszú, bástyákkal ellátott várfal és a különböző, masszív erődök. A Trónok harca sorozat rajongóinak pedig extra élményt adhat, ha felfedezik azokat az ikonikus helyszíneket, ahol a filmesek fogattak.

Dubrovnik város látképe. Fotó: Julien Duval

Opatija, olaszul Abbázia mai képe a 19. században alakult ki. A város az Osztrák-Magyar-Monarchia nemeseinek nyüzsgő üdülővárosa volt. A jómódú látogatók saját, impozáns villákat és nyaralókat építettek, például 1844-ben a Villa Angiolina-t, amely a város egyik legnépszerűbb látványossága. Kellemes éghajlata egész évben tökéletes üdülést biztosít. Az Učka-hegy lábánál elhelyezkedő várost páratlan szépségű természeti környezet veszi körül.

Opatija látképe. Fotó: Julien Duval

Opatiját 1889-ben hivatalosan is klimatikus gyógyüdülőhellyé nyilvánították, amit teljes joggal kiérdemelt. A város csodálatos tengerparti panorámájával, villáival és híres part menti sétányával megőrizte békebeli hangulatát. Tengerparti sétánya a 12 kilométer hosszú Lungomare, avagy Ferenc József sétány, amely Abbázia teljes tengerpartját szegélyezi Voloskótól egészen Lovranig.

Horvátország tehát számos csodát rejt, cikkünkben a teljesség igénye nélkül, kedvcsináló gyanánt mutattunk be pár különleges látnivalót, amelyek örök életre szóló élményt nyújthatnak.

 

hirdetés
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ ALÁBBI LINKEN TALÁLHATÓK

A cikk a Horvát Idegenforgalmi Közösség támogatásával készült.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek