Itthon a medvétől, Amerikában a mormotától várták, hogy megjósolják, meddig tart még a tél

A világ sok kultúrájára jellemző volt, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások a szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra épültek. Az Egyesült Államokban még hat hétig tartó telet jósolt csütörtökön a hagyományos mormotanapi ceremónián Punxsutawney Phil, valószínűleg a világ a leghíresebb mormotája.

Punxsutawneyi Philt, a pennsylvaniai kisváros időjós mormotáját fogja A. J. Dereume, a helyi mormotaklub tagja az éves időjóslás alkalmával Puxsutawney-banForrás: MTI/AP/Barry Reeger

A ceremónia a nyugat-pennsylvaniai Punxsutawney közelében, a  megszokott időben, február 2-án pirkadatkor Phil lakóhelyén, az erdős Gobbler's Knobnál zajlott. A hagyományok szerint, ha a mormota meglátja az árnyékát, akkor még hat hétig tart a tél, ha nem látja meg, akkor érkezik a tavasz. Idén meglátta.

A mormotanapi jóslás évente több ezer embert vonz a Pittsburghtől 105 kilométerre északkeletre fekvő városkába.

Phil tavalyi és tavaly előtti előrejelzése is hat héttel hosszabb telet jósolt. Phil nem az egyetlen időjós: egy vetélytársa, a New York-i Staten Island állatkertjében élő Chuck csütörtökön éppen az ellenkezőt jósolta: korai tavaszt, írja az MTI.

Nem csak Magyarországon, hanem Európa több országában is medve az időjós. A Szegedi Vadasparkban hagyomány, hogy február 2-án medvelest szerveznek. A hiedelem hasonló mint az Egxesült Államokban: ha a medve meglátja az árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd. Nos, a vadaspark medvéi előbújtak csütörtökön, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, a két nőstény nem ijedt meg az árnyékától, és nem mentek vissza a medveházba. Így nehéz eldönteni, mire számíthatunk a téli időjárást illetően, ezért érdemes inkább a meteorológiai előrejelzéseket figyelni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek