Kicsi mozdonyokkal készül nagy dobásra a hétvégén a Magyar Vasúttörténeti Park

Ritkán látott kisvonat különlegességek mutatkoznak be a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol idén szeptember 24-én és 25-én, a tavalyi jubileum után, 16. alkalommal rendezik meg a Kerti Vasutak Találkozóját. Íme, a részletek, és a legendás szerelvények, mert bizony azok is lesznek.

A hétvége ideje alatt a hazai kerti vasút-építők különleges szerelvényei lesznek a főszerepben, de természetesen külföldi kiállítók modelljei is megjelennek majd szép számmal. Hiszen az egész esemény lényege, hogy felkeltse az érdeklődést, és meghozza a kedvet az új ötletekhez.

A kicsik imádják a mini vonatokatForrás: Fejes Antal / MVP Galéria

A tematikus bemutató már hagyománynak számít a Kerti Vasutak Találkozóján. A látogatók a megszokott vasúti járműveknél kisebb, ám annál különlegesebb mozdonyokat és vasúti kocsikat láthatnak majd a park területén, ameddig a szem ellát. Sőt, ezen a bemutatón még ki is lehet próbálni őket, hiszen a közel 1 km hosszú tóval és alagúttal tarkított pályán bárki részese lehet utasként az egyedülálló élménynek - írták a Vasuttortenetipark.hu oldalán.

 

Az esemény nemzetközi jellegét erősítik majd osztrák, szlovén és horvát kiállítók. A Park kedvenc interaktív programjai pedig két megálló között ugyancsak gondoskodnak a szórakozásról: aki még nem próbálta a kézi hajtányt, vagy nem utazott lóvasúttal, Csajka sínautóval vagy 1026-os gőzmozdonyon, idén is lesz lehetősége tenni egy próbát.

A hétvégén különböző kerti vasutakon utazhatnak a látogatók - egy korábbi alkalomrólForrás: Magyar Vasúttörténeti Park / Hungarian Railway Museum/Facebook

További vonatkülönlegességeket pedig az Orient csarnokban lehet majd látni, ahol számos modul asztal kap helyet, melyeken a legkülönlegesebb modellvasúti járművek sorakoznak. Többek között egy hazánkban egyedülálló modulrendszerű terepasztalon, kétvágányú vasútvonalon 4-6 vonat közlekedését láthatjuk egyszerre, melyek között amerikai, német, osztrák és svájci járművek modelljei szelik a síneket.

A mozdonyok rajongói a legjobb helyen járnak ittForrás: Fejes Antal / MVP Galéria

Az esemény mindkét nap, szeptember 24-én és 25-én is 10 órakor indul és 18 óráig tart. A látogatók és rajongók kipróbálhatják majd a kerti vasutakat, az említett 1026-os gőzmozdonyt, a Csajka sínautót, a vasútmodelleket és a kézihajtányozást.

Egy különleges lehetőség is vár ránk

De lesz még egy egészen egyedi lehetőség is, az M61,010 pályaszámú mozdony kipróbálása. Az M61-esek közel négy évtizedes pályafutásuk alatt valóságos legendává váltak a magyar vasúton - írták a Magyar Vasúttörténeti Park Facebook-posztjában.

A legendás M61,010 pályaszámú mozdonyForrás: Nohab-Gm Alapítvány / FB

1999-ben a NOHAB-ok néhány elkötelezett barátja elhatározta, hogy létre hoz egy civil szervezetet, a NOHAB-GM Alapítványt, aminek az lesz a célja, hogy életben tartsa az M61-esek legendáját. Az Alapítvány legfőbb célja, hogy helyreállítsa és működőképes állapotában őrizze meg a sorozat egyik példányát az utókor számára. 

„A 16. Kerti Vasutak Találkozója igazán remek alkalom arra, hogy a vasútmodell-különlegességek bemutatását szórakoztató programokkal kössük össze, így a hagyományőrzés örömét ötvözhetjük a kiemelkedő szerkezeteket bemutató kiállítással. A fesztivál hétvégéje ismét élményekkel teli, valódi családi programként valósul majd meg" – mondta Schvéd Norbert, a Vasúttörténeti Park vezetője.

A találkozóra a park belépőjegyeivel lehetséges, ez gyerekeknek 3 éves korig ingyenes; a felnőtt jegy 2000 forint, a gyermek jegy 1000 forint, a nyugdíjas- és vasutas belépő pedig 1300 forint. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek