A mezőkövesdi Matyó Húsvéton sem marad szárazon senki

Nemrég újra felkerestük a Budapesthez közel eső, mégis méltatlanul kevéssé ismert mezőkövesdi Hadas városrészt, ahol ünnepi készülődés ide vagy oda, mindig akad látnivaló. De most, így Húsvéthétfőn, az egésznapos húsvéti programjaikra is felhívnánk a figyelmet, mert egészen 17 óráig mindenféle érdekességgel várják a vendégeket.

A mezőkövesdi Hadas városrész apró telkeivel, szabálytalanul kanyargó utcáival, meszelt falú, nádtetős parasztházaival 150-200 év távlatából idézi fel az egykori mezővárosi életformát. Amint fotóinkon is látszik, a napsugarak még hívogatóbbá varázsolták a környezetet. Egyszerűen jó volt sétálgatni a házak között és bepillantani a szépen ápolt kertekbe. A fakerítéseken túl pedig egy egészen másik világ várta a látogatót: az élő matyó népművészet autentikus színhelyei, vagyis a kézműves mesterek alkotóházai.

Minden házban festett, virágozott bútorok várnak ránkForrás: Polyak Attila / Travelo

A településrész könnyedén körbejárható, a legszebb épületek szinte egy kupacban vannak, mivel anno az egymással rokon családok egy udvarban, vagy legalábbis közeli szomszédságban laktak. A városrész építészetileg még ma is őrzi ezt a szerkezetet, és egyben a nevét is, amelyet az itt élő hadakról, vagyis családokról neveztek el az atyafiságot jelentő hadas kifejezés után.

A közösség szívében a Népi Művészetek Házát találjuk, amelyet tájházak és védett népi épületek vesznek körül. Hadas legismertebb népművésze, Kisjankó Bori (1876-1954) volt, akinek az otthonában egy ma is látogatható emlékházat rendeztek be. Az 1850 körül épült ház hűen őrzi a mezőkövesdi népi építészet jellegzetességeit, a lakásbelső pedig a híres „íróasszony" (hímzésminta rajzoló) tárgyait. A ház mai felelőse minden apró tárgyról és fényképről tud valami érdekes információt, kérdezzetek tőle bátran, akár a Matyó Húsvét ideje alatt is, amire április 18-án 10 és 17 óra között várnak mindenkit.

A mesteremberek munkájába is bepillanthatunk - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Polyak Attila / Travelo

De nemcsak az „íróasszony" házában, hanem a bútorfestő és hímző alkotóházban, illetve az üvegcsiszoló és más műhelyekben is szívesen fogadnak látogatókat, most a húsvéti programok ideje alatt előre bejelentkezés nélkül. Tehát érdemes megragadni a lehetőséget, mert bepillanthatunk a különféle kézműves mesterségek fortélyaiba, Kovács Szabolcs a Népművészet Mestere, bútorfestő népi iparművésztől hallhatunk a hímzett és festett virágok különbségeiről, a parasztházak kézzel festett bútorairól és a festékek kikeverésének érdekességeiről is.

Programkavalkád kicsiknek és nagyoknak

Ezenkívül a Hadas városrészben egész nap kipróbálhatjuk a Magyar népmese játékparkot, lesz babasarok és óriásbuborék fújás, beülhetünk a hímes tojás műhelybe és a gyöngyfűző műhelybe, valamint nézelődhetünk a kézműves kirakodóvásár asztalai között.

Kovács Szabolcs a Népművészet Mestere - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Polyak Attila / Travelo

A Hadas Látogatóközpontban interaktív kiállításra várnak bennünket, az említett Kisjankó Bori Ház udvarán pedig foltvarró kiállítást és foglalkozást tartanak. A Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán is tartanak programokat. Simogathatunk nyuszikat a húsvéti állatudvarban, lesz kovácsbemutató és kézműves foglalkozások is. A Matyó Múzeumban pedig egy különleges húsvéti képeslap kiállítást nézhetünk meg a Zempléni Múzeum gyűjteményéből. A belépés és a parkolás mindkét nap ingyenes.

Vödrös locsolkodás is lesz!

A mezőkövesdi Matyó Húsvét hétfői napján 10 órától 15:30-ig műsorral készül a Matyó Néptáncegyüttes, a Százrózsás Néptáncegyüttes, a Matyó Népi Együttes és a Matyó Nagymamaklub.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek / CC-BY-SA-4.0

11:30-tól fellép Oszvald Marika, 16 órától pedig Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertjét hallhatjuk. A nap során több alkalommal is várhatjuk a vödrös locsolkodást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek