Közel 200 kilogrammos medvét kaptak lencsevégre Ózd közelében

Közel 200 kilogrammos medvét kaptak lencsevégre a vadászok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő  Ózd környékén – olvasható a NOOL oldalán. A The Guardian eközben arról ír, hogy egy hasonlóan megtermett példány betöri a házak ablakait, és bemászik rajtuk Kaliforniában.

Kovács Zoltán, az Ózdi II. Rákóczi Ferenc Vadásztársaság hivatásos vadásza a közösségi oldalán osztotta meg a fotókat. A bejegyzés szerint a képek Szentsimon-Susa gerincén készültek, ami nem messze található a nógrádi megyehatártól. A környéken egyébként nem ez az első észlelés. Egyes információk szerint a medve akár a 200 kilót is elérheti, és egy kifejlett példányról lehet szó.

Mindeközben Kaliforniában egy "Hank a tank" névre keresztelt medve tartja rettegésben a lakosokat. A helyi hatóságok már jó ideje próbálják csapdába ejteni a 226 kilogramm súlyú állatot, miután csaknem 30 házba betört a Tahoe-tó közelében – olvasható a The Guardian oldalán.

Hank a tank a hatóságok szerint könnyen beazonosítható, mivel sokkal nagyobbnak tűnik, mint egy átlagos fekete medve. Tavaly július óta legalább 28 házba tört be Tahoe Keys környékén, és több mint harminc dokumentált esetben jelentős anyagi kárt is okozott. A helyi lakosok nagyon félnek, legalább 102 feljelentés érkezett a rendőrséghez Hankkel kapcsolatban. A medve élelmiszer után kutatva töri be a házak ablakait, majd bemászik rajtuk. A hatóságok a riasztó-módszerek egész sorozatát kipróbálták már, a hangos szirénáktól kezdve a különféle eszközökkel keltett csattanó hangokig, amit a medvék utálnak. De egyik módszer sem bizonyult sikeresnek. "Ez a medve már abszolút nem fél az emberektől" – mondta Peter Tira, a Kalifornia vadvilágáért felelős szervezet sajtószóvivője. "Elképzelhető, hogy ez egy veszélyes helyzet." Mivel az éhes medve csapdába ejtésére tett erőfeszítések ismételten kudarcot vallanak, a hatóságok azt mondták, hogy legvégső megoldásként fontolóra kell venniük a medve elaltatását.

(A borítókép csak illusztráció, forrása: AFP/Artur Widak/NurPhoto)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek