Folyik majd az újbor és gágognak a libák a Skanzen udvarain

A Mihály naptól Katalin napig (szeptember 29 - november 25.) tartó kisfarsang a bálok és lakodalmak őszi időszaka, valamint a gazdasági év lezárásának ideje. Legismertebb jeles napja a Márton-nap, amihez számos népszokás, hiedelem, az újbor kóstolása és a libalakoma szokása kapcsolódik.

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum / Press

A november 13-án és 14-én megrendezett Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron megelevenednek ezek a népszokások, lesz kézműveskedés, borkóstoló, koncertek és meseelőadások is. Ez az alkalom immár a 19. lesz a sorban, és idén a PajtaKult programmal együttműködésben szervezik meg.

A Márton-napi mulatságok és népszokások hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes eleveníti meg a múzeumban, de az érdeklődők bepillanthatnak az őszi társas munkák, a tollfosztás, kukoricamorzsolás légkörébe is. Megismerhetik Szent Márton életét, érdekességeket tudhatnak meg a liba-kultusz eredetével és vadhajtásaival kapcsolatban.

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum / Press

A gasztronómia terén sem lesz hiány jóságokban. A kézműves borászatok kínálata mellett az idei szüret újborait is megkóstolhatják a vendégek. Lesz verses borműhely és sommelier gyorstalpaló, a vándormuzsikusok pedig bejárják a portákat, hogy mindenhova jókedvet és talpalávaló zenéket vigyenek.

A Kisbodaki pajtában mesék, koncertek színesítik a programot. A kézműves foglalkozásokon textil liba, őszi ajtódísz, poháralátét mellett libatoll ékszert és Márton-napi lámpást készíthetnek majd a gyerekek és a felnőttek is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a vadludak, a bringatúra Márton nyomába ered, a nap végén pedig lámpás felvonulásra hívnak kicsiket és nagyokat - olvasható a Skanzen.hu oldalán, ahol a 16 óráig nyitva tartó Skanzen porták és a Skanzen vigadó programjait is megtalálják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek