Itt az iskolabusz újhullámos verziója: a biciklibusz

A közlekedés újhullámos forradalma zajlik Barcelona egyik negyedében: egy csomó gyerek hatalmas csapatba verődve kerékpározik az iskolába. A helyiek biciklibusznak nevezték el a karavánt, és ma már rendőrautó kíséri a sort a védelmében, írja a cyclemagazine.ca.

Az egész őrület a múlt hónapban kezdődött, amikor néhány szülő praktikus okokból megszervezte öt gyerek kerékpáros útját az iskolába. Mára az egész környék csatlakozott, a kerékpározó gyerekek csoportját pedig biciklibusznak hívják, írja az egyik twitterező posztjában.

A busz hasonlat onnan származik, hogy az iskolabuszokhoz hasonlóan állomásokon lehet csatlakozni a csapathoz, és kiszállni is több állomáson lehet, így nem csak egy iskola diákjai vehetik igénybe. A csapatban közlekedés azért praktikus, mert láthatóbbak a közlekedő gyerekek, mintha egyenként utaznának, vagyis a kerékpározás így sokkal biztonságosabb. A gyakorlatban úgy működik, hogy minden hét elején posztolják a kerékpáros útvonalat az interneten, és azt is, hogy a szülők hova vigyék a gyerekeket, hogy csatlakozzanak.

A rendőrség kezdetben kéthetes próbaidőt adott a biciklibusznak, majd be akarták tiltani a kezdeményezést. A helyi szülők azonban ragaszkodtak a kerékpárbuszhoz és a rendőrség azóta beleegyezett, hogy az év végéig kíséretet biztosít a csoportnak. Hogy azután mi fog történni, azt egyelőre nem lehet tudni.

Címlapkép forrása: Danny Nee/Unsplash

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek