Elolvadtunk ettől a 4 hónapos nyíregyházi kispanda-kölyöktől

A vörös macskamedvét vörös pandának vagy kis pandának (Ailurus fulgens) is szokták hívni és a ragadozók rendjébe tartozik. A Nyíregyházi Állatparkban négy hónapja pedig már három is él belőlük. A kis panda tenyészpár, a 8 éves anyaállat, Ting-ting Pozsonyból, míg párja, a szintén 8 esztendős Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett Nyíregyházára, pontosan 7 éve. Négy hónapja pedig megszületett az első kölykük.

Hát nem cuki?Forrás: Nyíregyházi Állatpark / Press

Mivel zárt tartási körülmények között nagyon nehezen szaporodnak ezek a szeretetreméltó külsővel megáldott állatok, így nagy öröm és szakmai siker volt, mikor júliusban világra jött egy életerős kölyök. A még név nélküli kis panda szürke bundával látta meg a napvilágot, s az első hetekben teljesen magatehetetlen volt, még a szemei is csukva voltak. Ebben az időszakban Ting-ting szinte az egész napot melette töltötte; most azonban már csak a szoptatás idején töltenek együtt egy kis időt. 

A kölyöknek most már a bundája is vörös, ahogy képeken látni, és ahogy növekszik, úgy hasonlít egyre inkább a szüleire. A külvilág iránt is egyre érdeklődőbb, így a szerencsésebb látogatók láthatják a szülőkkel közös kifutóban. Tápláléka is nagyrészt szilárd már, szereti a bambuszt és a különböző gyümölcsöket - olvasható az állatkert sajóközleményében.

Befigyel a macskamedve bébiForrás: Nyíregyházi Állatpark / Press

A vörös macskamedve egyébként a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban él, közel 2000-4800 méteres magasságban. Bundáját hosszú, durva fedőszőr, alatta pedig tömött aljszőrzet alkotja. Ez tartja őket melegen és szárazon a hideg és nedves környezetben. Bozontos, hosszú farkukat fejpárnának vagy takarónak is használják.

Nem lehet nem rajongani érteForrás: Nyíregyházi Állatpark / Press

A vörös macskamedve név az állatok medvére emlékeztető külsejére utal, ráadásul ugyanolyan jól másznak fára, mivel karmaik félig behúzhatók. Táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is. Jelenleg alig 10.000 egyedük él vadon, számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése illetve az orvvadászat miatt.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek