Tizenhat éves palackpostát találtak a Dunában szemétszedés közben

Az elmúlt hétvégén szemétszedést tartott a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők egyesülete a Szőnyi-szigeteken, amikor észrevették, hogy "az egyik üdítős flakon nem vízzel és iszappal volt tele, mint ahogy az lenni szokott, hanem egy palackpostát rejtett 2005-ből" – posztolták szombaton a csoport Facebook-oldalán.

A levél sértetlen volt, az üveg nem ázott be, a kupak tökéletesen zárt, "aki eddig nem hitte el, hogy valóban több száz év, mire lebomlik a műanyag, annak nagyon szívesen megmutatjuk a levelet fizikai valójában" – utalt a poszt írója arra, hogy a plasztik hulladék évszázadokig képes szennyezni a környezetét.

Miután a palackot kinyitották, kiderült, hogy a levelet Komáromban nyaraló naumburgi gyerekek dobták a Dunába, akik akkor 8-13 évesek lehettek. "Naumburg egy megközelítőleg 33 000 lelket számláló német kisváros Szász-Anhalt tartományban, illetve Komárom testvérvárosa, így feltehetően ezért látogattak a gyerekek Komáromba, idestova 16 évvel ezelőtt" – fogalmaznak a bejegyzésben, amelyben azt is hozzátették, hogy a közösségi média csatornáin keresztül kezdik keresni a levél íróit, akik most 24-29 évesek lehetnek.

Ez a palackposta csak illusztrációForrás: Settergren / Pixabay

A KÖSZ elnöke, Fehérvári Dávid a Telexnek címzett levelében megírta, hogy alig telt egy nyolc óra, meg is találták a palackposta egyik feladóját, Johannát. A nő 2005-ben volt 13 éves, és gyerekkorában minden iskolai szünetet Magyarországon töltött a családjával. Ma 29 éves, Naumburgban él boldog házasságban, és van egy Emma nevű 22 hónapos és egy majdnem 6 hónapos, Frida nevű kislánya.

Október 9-én a negyvennél is több önkéntes közel 50 zsáknyi hulladéktól szabadította meg a Szőnyi-szigeteket mintegy három óra alatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek