Megérkeztek a tatai Öreg-tóhoz az első északi vadludak

A Tata melletti Ferencmajori-halastavakon 7 nagy liliket és 5 tundraludat figyeltek meg pár nappal ezelőtt, írja a Tatai Vadlúd Sokadalom egy Facebook-posztban. 

Ebben az időpszakban érdemes megfigydelni a Tatára érkező északi vadludak napi mozgásátForrás: /vadludsokadalom.hu

A tatai Öreg-tavon telelő vadludak Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkeznek. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre, teszi hozzá cikkében a Magyar Madártani Egyesület.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon. Különlegessége abból adódik, hogy a tó egy része a város központi részén, a számos kultúrtörténeti emléket felvonultató belvárosban helyezkedik el. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során.

Minden évben visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék. Tízezres tömegeik lenyűgöző látványosságot jelentenek valamennyi természetbarát számára. A vadludak tiszteletére minden év novemberének utolsó szombati napján Tatai Vadlúd Sokadalom címmel fesztivált szerveznek a megyei természetvédők, ami gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek