Tapolcán már az utcán is lehet menny és pokol között ugrálni

Gyermekkorunk egyik kedvenc játéka, az ugróiskola állandó és nagyon színes változata jelent meg Tapolcán, a Darányi Ignác utca és az Ady Endre utca közötti, mintegy száz méteres szakaszon, a Kertvárosi óvoda szomszédságában.

Forrás: Tapolcai Nőklub / veol.hu

A több fajta ugróiskolából összeálló, speciális és bitumenre használható festékkel felfestett játékot a Tapolcai Nőklub és az Egységben Tapolczáért Egyesület egy pályázati támogatásnak köszönhetően valósította meg. A Nőklub elnöke, Varga Károlyné elmondta, a "játszótér", ami testmozgásra ösztönöz és figyelemfejlesztésre is alkalmas, az óvoda bejáratától indul, és a start felirat után szép színes leveleken, méhecske, katacibogár és sok egyéb felfestett akadályon át jut el a célig - írták a veol.hu oldalán.

A régi leírások alapján úgy tartják, hogy az első ugróiskolákat az ókori Britanniában játszották, még a római megszállás alatt. A katonák hatalmas ugróiskolákat készítettek, és ezen gyakorlatoztak teljes felszerelésben. A gyerekek később mindezt leegyszerűsítették, szabályokat és pontozási rendszert találtak ki hozzájuk, és idővel így lett belőle társasjáték.

Mára a világ számos országában népszerű játék, és mindenhol megvannak a saját szabályai. Itthon a legtöbbször a kereszt, egészen pontosan kápolna alakú ugróiskolákat rajzolják fel az aszfaltra, de a csiga alakú is kedvelt. Ami a kápolnaformát illeti: ennek kialakulásakor a szabályok szerint az indulási kocka vagy cél volt a menny, a tiltott kocka, amibe nem volt szabad beleugrani, az pedig a poklot képviselte. Hollandiában pár helyen az utcai járolapokba süllyesztett számok szerint ugróiskolázhatunk, az amerikai Boston városában pedig láthatunk egy emlékműként is szolgáló ugróiskolát, ami az első amerikai közösségi iskolának (Boston Latin School) állít emléket. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek