Ő az, aki már több száz, Balatonba esett jegygyűrűt megtalált

A nyakába ugranak a legtöbbször és hálálkodnak a házasok, ha megtalálja a Balatonba esett jegygyűrűjüket Bárányos Bence. De az is előfordult már néhányszor, hogy nem akarták visszakapni, mert már elváltak – meséli a fémdetektorral dolgozó szakember. 

Ha valaki elveszít egy számára fontos értéktárgyat, Bence segítségével még lesz esélye visszakapniForrás: családi/veol.hu

Bence internetes közösségi oldala tele van jegygyűrűk fotóival, és megkerülésük kalandos történeteivel. Szerinte, a szaktudás ahhoz kell, hogy jól állítsa be a fémkereső eszközt, és rutinja legyen ahhoz, hogy egy-egy fémet tartalmazó tárgy milyen sípolást, pittyegést vált ki a detektorból. Ahogy ő fogalmaz: jól kell fülelnie, jól kell tudnia a hangokat szelektálni.

Tapasztalatai alapján sokan babonásak: ha nem találják meg az esküvőn ujjukra húzott gyűrűt, azt gondolják, egy jelzés, miszerint rosszul végződik majd a házasságuk; mások viszont úgy vélik, ilyenkor nem szabad tovább keresni a tárgyat, ha további boldog, közös életet szeretnének.

Fémdetektorral a legkönnyebb rálelni az elhagyott tárgyakra - illusztárcióForrás: Al Leino/Pixabay

"Már több száz jegygyűrűt sikerült visszaadnom a tulajdonosainak. Ha így számoljuk, több száz házasságot mentettem meg, legalábbis rajtam nem múlt, együtt maradnak-e a párok – meséli.

Csak az idei nyáron mintegy ötven jegygyűrűt megtalált meg, az esetek kilencven százalékában sikerrel jár a keresése

"Akkor van jó esély a szerencsés végkifejletre – mesél tovább – ha az engem megkeresők viszonylag pontosan meg tudják mondani, hol veszett el az ékszer: a vízben vagy a strand homokjában, füvében. Gyakran kell keresnem egyébként karórákat, kocsikulcsokat, márkás napszemüvegeket, nyakláncokat is, ebben az évben pedig mobiltelefonok miatt kaptam a korábbiaknál több megkeresést. Persze nem hanyagabbak, felelőtlenebbek lettek a tóparton üdülők, korábban is elvesztették valószínűleg a holmijaikat, de ma már egyre többen tudják, hova lehet ilyen esetben segítségért fordulni. Ezért egyre több eset derül ki és végződik jól" – teszi hozzá Bence, akit leginkább a Balaton északi partjára hívnak.

Az eljegyzést vagy házasságot megpecsételő gyűrűk elvesztését sokan rossz ómennek tekintik, és hálásak, ha visszakapják - illusztrációForrás: Stocksnap/Pixabay

Megtalált már olyan gyűrűket, amelyek belső oldalára „Együtt!", „Örökké!" vagy hasonló feliratot véstek, esetleg a házasságkötés időpontját. Volt, amelyik horgászstégnél kézmosás közben esett a vízbe, akadt olyan, amelyik supozás vagy röplabdázás közben csúszott le. 

Előfordult, hogy pár perc alatt meglelte az elhagyott tárgyat, máskor órákat töltött a kereséssel.

Volt példa rá, hogy a drága díszítésű gyűrű elvesztése után egy hónappal szóltak csak neki, mégis visszajuttathatta tulajdonosainak. A Balatonban két napot töltött okostelefont is hibátlanul működve adhatta gazdája kezébe.

Egyébként legálisan végezhető a detektoros fémkeresés, ha engedélyt szerez erre a tevékenységre a vállalkozó, és múzeumokkal is együttműködési megállapodást köt, ugyanis régészeti szempontból fontos leletekre is ráakadhat, amiket le kell adnia. Amikor pedig például strandolótól kapott megbízás nyomán megérkezik egy strandra, annak üzemeltetőjénél is bejelentést kell tennie. Lakóházakban, ipari munkáknál is szükség lehet a fémdetektorra, például, ha tervrajz hiányában kell kideríteni, hol futnak csövek a falakban – írja a veol.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek