Mától ingyen utazhatnak a fővárosban a 14 év alattiak, visszatérítik a bérletek árát is

Ingyenesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluliak mától, azaz 2021. szeptember 2-ától, csütörtöktől. Egy fenntartható, élhető városban erősíteni kell a közösségi közlekedés szerepét, a koronavírus-járvány azonban nagy mértékben csökkentette a járatok utasszámát. Mivel a közösségi közlekedés járványügyi szempontból biztonságos, ezért így ösztönzik a fővárosban utazókat arra, hogy az új kedvezmény hatására még többen igénybe vegyék a tömegközlekedést. 

Már nem csak az óvodások utazhantak ingyen a fővárosbanForrás: bkk.hu

Mostantól tehát nemcsak az óvodások, de minden 14 éven alatti, tanulói jogviszonnyal rendelkező, érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diák is jogosult az ingyenes utazásra a BKK járatain. A kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek, fiatalok annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31. napjáig) vehetik igénybe, amelyben a 14. életévüket betöltik. Iskolás korú gyermek esetén az ellenőr kérésére az érvényes magyar diákigazolványt, ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő hivatalos igazolást kell felmutatni.

Mától csak a diákigazolványokat kérhetikForrás: bkk.hu

Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszokon (Budapest közigazgatási határáig), valamint a HÉV-vonalakon (Budapest közigazgatási határáig), tételesen az 1-299 és a 900-999 jelzésű autóbuszon, a H5-ös, a H6-os, a H7-es, a H8-as, a H9-es HÉV-en, az M1-es, az M2-es, az M3-as és az M4-es metróvonalon, továbbá a D14-es hajójáraton van lehetőség az ingyen utazásra.

Nem vonatkozik az ingyenesség a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ azon elővárosi járataira, amelyeken a Budapest-bérleteket elfogadják.

Ezért a távolsági vonatokra és buszokra ennek figyelembevételével kell megvenni a jegyet, bérletet, nem csak az agglomerációs határszakasztól a lakóhelyig.

A 2021. szeptember 1. előtt már megváltott diákbérleteket visszaváltják. Papír alapú bérlet esetében a visszatérítést a BKK bármelyik jegy- és bérletpénztárában, ügyfélközpontjában vagy ügyfélszolgálatán kezdeményezhetik. Mobiljegy-alkalmazásban megvásárolt bérlet esetén amennyiben a bérlet érvényessége még nem kezdődött el, a bérlet az alkalmazásba bejelentkezve a bérlet részleteit tartalmazó oldalon váltható vissza. Ha a bérlet érvényessége szeptember 1-ig elkezdődötta  bérletet időarányosan váltják vissza – írja a BKK.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek