Mámoros minifesztiválok, melyek megédesítik az utolsó nyári hónapot

Ez a hónap általában az augusztus 20. köré szervezett ünnepségekről szól, de idén egy kicsit ez is másként alakul. Amíg a nagyobb tömeget vonzó fesztiválok szervezői 2021-ben is kénytelenek voltak visszamondani a rendezést, addig a kisebb rendezvények úgy tűnik, megtelhetnek. Az alábbiakban három olyan családias és a gasztronómia valamely területére koncentráló fesztivált mutatunk be, ahol miközben a szabadban lehetünk és finomakat ehetünk, ihatunk, a háttérben egy profi DJ, egy lágy dallamokat játszó jazz zenekar, vagy egy szatmári énekkar duruzsol a fülünkbe.

Panyola, ahova nem csak a pálinka miatt érdemes menni!

A 600 lelkes szatmári kis falu neve ma már egyet jelent a „nemtudom" szilvából készült pálinkával, lekvárral, aszalvánnyal és a Panyolafeszt rendezvényével. Az esemény a megye minősített fesztiválja, és évek óta arra törekszik, hogy a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt megmutassa a vidék hagyományait és értékeit.

A programok alkalmával kinyílnak a helybéli udvarok kapui; lesz közös szilvalekvárfőzés, készülnek majd szilvás ételek, valamint hagyományos szatmári jóságok is, mint például a kukoricás és rizses töltött káposzta, a kötött tészta leves, valamint a csavart, szilvalekváros fánk. Aki pedig szívesen elmélyedne a kültéri kemence építésében, itt bizony arra is lehetősége lesz.

A 15. alkalommal szervezik meg a fesztiváltForrás: PanyolaFeszt / Facebook.com

Az ízletes szatmári ételek mellé panyolai pálinkák és kulturális programok társulnak majd. Idén, amikor a fesztivál a 15. születésnapját ünnepli, a szilvás finomságok mellett a zene, a tánc és a színház kap főszerepet. Az augusztus 6-tól 8-ig tartó fesztivál nagyszínpadán fellép többek között a Bohemian Betyars, Dánielfy Gergő és az Utazók, a Pankastic!, Szeder, a Bordó Sárkány, a Csipkés Zenekar és a Hajdú Táncegyüttes is.

Újdonságként megnyílik a Folkporta a Széles Gyula Kiállító és Kézművesház udvarán, ahol folyamatosan néptánc- és népzenecsoportok várják a hagyományokat kedvelő vendégeket. A színházi csemegék között lesz Csákányi Eszter: Akit az istenek szeretnek című élő koncertje, a Déryné Program pedig egy Cseh Tamás Esttel érkezik. A Pulyasarok pedig ebben az esztendőben is színes és érdekes kavalkáddal, sok élménnyel várja a gyerekeket.

Ebben az évben a környezetvédelem is fontos szerepet kap a fesztiválon, megjelenik ugyanis a Repohár használata, valamint a PET Kupa a fesztivállal egy időben kezdi el a Tisza-menti folyómedrek tisztítását – olvasható a fesztivál Facebook-bejegyzései között.

Ha pedig két program között kirándulni indulnánk, akkor ne felejtsük, hogy Panyola a Szatmári-síkságon, a Tisza-Szamos-közben, közvetlenül a Szamos folyó jobb partján található, vagyis izgalmas vízitúrákat és nagy kirándulásokat tehetünk a vidéken. A község mellett folyik a Túr, és 3 kilométerre északra a Tisza. A falu végén, a Túr partján pedig megtaláljuk a Pálinkafőzdét, ahol a Panyolai Elixír díjnyertes pálinkái készülnek, és amelyek kóstolhatók is, ha a fesztiválon még nem ízleltünk eleget.

Mámoros borozgatás Erdőbényén

Erdőbénye egy helyes falucska Zemplén megyében az 1470 állandó lakosával, de amilyen kicsi, olyan sok bájjal és szépséggel lett megáldva. Ha ide érkezünk, a nyugodt, lassan folyó falusi turizmust tapasztalhatjuk meg, ahol egy karnyújtásnyia van a gazdag természet, a csiripelő madarak és a neszező erdei állatok közössége. 

Forrás: (c)GastroTurbo / Bor, mámor, Bénye / Facebook

Ha valaki úgy dönt, hogy idén augusztusban most már tényleg szeretne kiszakadni a városi, stresszes hétköznapokból, akkor Erdőbénye számára kiváló választás. Élvezheti a virágba borult mezőket és a reggeli párás fű illatát, láthat kétszáz éves parasztházakat, és kóstolhat zamatos Tokaj-hegyaljai borokat. 

A település elsősorban a kádárairól és a kádártevékenységről híres, egy-két mester még ma is él a faluban, de sokszor lehet hallani pincészeteiről is, mint például a Homonna, az Illés, a Vivamus, a Karádi és Berger, az Ábrahám Pince vagy a Béres Szőlőbirtok. A Bor, mámor, Bénye fesztivál pedig idén is egy helyre gyűjt mindent, ami a jó borokkal, finom falatokkal, remek zenékkel, illetve a Tokaj-hegyaljai és erdőbényei hagyományokkal kapcsolatos. A 2009 óta megrendezett összművészeti fesztivált az egyik legcsaládiasabb rendezvénynek tartják az évről évre visszatérők.

A fesztivált az erdőbényei kertek alatt rendezik meg 13 borászat és kedvenc éttermeik részvételével augusztus 12-től 15-ig. Az idei programok között lesznek koncertek, előadások, kóstolók, workshopok, túrák és gyerekprogramok is.

Az elmúlt másfél év rendhagyó körülményei miatt idén a belépő is rendhagyó lesz – írják az oldalon. A szervezők arra kérik a vendégeket, hogy egy pohár megvásárlásával támogassák a rendezvényt. A kósoltópohár ára 3000 forint, és a pincészeteknél lehet majd megvásárolni. Ez az egyszeri belépő az összes napra szól, nem visszaváltható, és csak ebből lehet kóstolni a fesztivál ideje alatt. A pincészetek mint eddig is, külön programokkal készülnek, lesz táncház zempléni, széki, palatkai, szászcsávási táncokkal, vezetett tanösvény-bejárás, építészeti séta, presszópunk koncert és kutyás programok is.

Gourmet terén is szép felhozatalt villant a fesztivál. A Kúria Bisztró többek között színes és szaftos pizzákkal készül, a SanzonTokaj udvarában pedig Borsod Burgert találunk majd. A Bardon Borászat elé A Leves települ ki, a Béres Szőlőbirtoknál pedig az Encsről érkező Anyukám Mondta Étterem kínálja majd az ínyenc falatokat és az utazókemencében sült jóságait.

Zalai borünnep, kilátással a Kis-Balatonra

Az általunk ajánlott harmadik, szintén családias hangulatú fesztivál Bor.Zene.Zala. névre hallgat, és Zalaszabarban, az Öreghegyen, a Kányaváry Borbirtokon rendezik meg augusztus 13-án és 14-én. A piknikként hirdetett összejövetelre ingyenes borkóstoló programokkal várják az érdeklődőket. A résztvevő vendégek és szakértők bemutatják többek között a borkóstolás alapjait, adnak egy kis kóstolási segédletet, elmondják, hogy mire kell figyelni szín-, illat- és ízaromák esetében, illetve a borstílusokra, az érlelési és a szüretelési technikákra is kitérnek.

Az augusztus 13-i programok mind ingyenesen látogathatók. Ezen a nulladik napon jegy nélkül lehet menni borteraszozni, jó zenéket hallgatni és enni-inni, nevetni – olvasható a programajánlóban. A napot 17 órától a DJ a hegyen esemény indítja és zárja, közte pedig Oti Voice & Bass szórakoztatja a közönséget 19 órától. Az augusztus 14-i napra, amelyen Rúzsa Magdi koncerttel várják a látogatókat, a jegyek elővételben 3990 forintba kerülnek, a helyszínen pedig 4990 forintba. 

A Kányavári-híd alkonyatkorForrás: Inritter / Wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

Aki szívesen kötné össze a programot egy kis kerekezéssel, annak valamelyik délelőtt vagy délután a Kis-Balaton körbetekerését ajánljuk. Ha kényelmesen kerékpározunk, akkor 3-4 óra alatt meg is kerülhetjük, beiktatva kisebb-nagyobb megállókat, például a tóba benyúló kilátóknál. Zalaszabar egyébként a tó nyugati partján fekszik, Zalakaros városától 10 kilométerre északra. Szép szőlőskertjei mellett ismert még az itt található Kis-Balaton Ház, a Cirill és Metód-emlékmű, a Hegyi kápolna és a Puskás Ferenc szobor, amely hazánkban az első, róla készült köztéri szobor, és amely 2007-ben került a helyére Papp György Zoltán munkája nyomán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek