Ez a kihalás szélére sodródott vízi emlős Mexikótól kap segítséget az életben maradáshoz

A mexikói kormány július 14-én jelentette be, hogy új rendelekezéseket vezet be a világ legritkább tengeri emlősének fennmaradása érdekében. A hatóságok közleménye szerint a Kaliforniai-öbölben a kaliforniai disznódelfin, vagy más néven vaquita egyetlen élőhelyén javítani fogják a megfigyelőrendszert és a halászatot is erőteljesebben felügyelik majd.

Két vaquita a természetes élőhelyénForrás: Paula Olson / wikipedia.org - közkincs

Az egyik legnagyobb lépés az lenne, ha az öbölben található vaquita-menedékhelyet részlegesen vagy teljesen le tudnák zárni a halászhajók elől, és nem csak pár napra, hanem akár egy hónapra is - jelezte a Nemzeti Vízkultúra- és Halászati Bizottság. Ez viszont csak abban az esetben valósulhat meg, ha egyetlen nap alatt több mint 60 engedéllyel nem rendelkező hajót észlelnek a védett terület "zéró tolerancia zónájában".

A hatóságok helyzete nem könnyű, ha érvényre akarják juttatni a kereskedelmi halászat tilalmát a menedék központjában. Ugyanis az illegális hálók miatt, amik a totoaba halak miatt kerülnek a tengerbe, a természetvédők korábban már többször keveredtek összecsapásba a halászokkal, miközben a mexikói hatóságokkal együttműködve dolgoztak a hálók eltávolításán - olvasható az MTI cikkében.

A vaquitát, vagyis a világ legkisebb disznódelfinjét a szemei körüli jellegzetes fekete karikák miatt a "tenger pandájának" is nevezik. A disznódelfineket a Kínában különlegességnek számító totoaba hal halászata miatt kitett fenékhálók tizedelték meg, amelyekkel egyébként tilos a halászat a Kaliforniai-öböl északi részén. A totoaba azért lett veszélyeztetett faj, mert úszóhólyagjának gyógyerőt tulajdonítanak, és mértéktelenül túlhalászták a populációját. A vaquita egyedek pusztulása pedig ennek a velejárója lett. 

Mexikó azt követően jelentette be az új védelmi terveit, hogy az UNESCO világörökségi bizottsága felhívta a figyelmet arra, hogy a vaquita kihalhat, hacsak nem történik valami "határozott intézkedés".
A Kaliforniai-öböl szigetei és védett területei 2005-ben kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára. A világörökségi bizottság 44. ülésszakán, amely július 16-án kezdődik Kínában, felülvizsgálják a térség természetvédelmi helyzetét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek