A kibővített ókori élményparkban egy napra rómaiak lehetünk

Tavaly adtunk hírt arról, hogy elkészült az Azaum Római Tábor bővítése Almásfüzitőn, most pedig arról számolunk be, hogy meg is nyitotta kapuit a látványosság. A bővítés során egy interaktív élménytárnak otthont adó, római stílusjegyeket felvonultató épületet emeltek a 3. századi erődöt megjelenítő tábor udvarára. Itt a látogatók animátor segítségével idézhetik fel, milyenek lehettek itt az ókori hétköznapok: beöltözhetnek katonának és kipróbálhatják a római kor találmányait. A tábor Magyarországon egyedülálló módon, virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazásával mutatja be a római világot. A résztvevők többek között római maszkot rakhatnak össze és erődítményt építhetnek.

Azaum Római Tábor, AlmásfüzitőForrás: facebook.com/AzaumRomaiTabor

A határon átnyúló projekt keretében a meglévő tornyos erőd épületét is bővítették, így az Almásfüzitő régészeti feltárása során előkerült római leletek biztonságos helyet kaphatnak. Az erőd bővítésével egy új látványkonyhát is kialakítottak, ahol a modern ízvilágra szerelt hagyományos római ételeket lehet kipróbálni. A földsánccal körülvett erőd környezete is új látványosságokkal gazdagodott, a kapuk előtt felépítették egy barbár falu négy épületét, valamint egy erődöt idéző játszóteret, egy sövénylabirintust és egy füvészkertet.

Az Azaum Római Tábor 2012-ben nyílt meg, és az ókori élménypark az év során több római kori eseményt is felelevenít. Az érdeklődők megismerhetik az akkor divatos öltözködési formákat, valamint korhű fa-, textil-, fazekas, kerámia- és kőfaragó műhelyekben állíthatnak elő tárgyakat. A táborban gyakran rendeznek élő történelemórákat is.

Almásfüzitő a római korban két közigazgatási egységhez tartozott. A település nyugati fele, a mai Nagykolónia az egykori Brigetio, az ettől keletebbre fekvő területek pedig az Azaum/Odiavum katonai táborok igazgatása alatt álltak. A közvetlenül a Duna partján állt, négyszögletes alaprajzú Azaum táborának körvonalai egy 1940-es légifelvételen még láthatóak voltak, azonban itt épült meg a timföldgyár VII. zagytároló kazettája, melyben 4,3 millió köbméter vörösiszap található. A 70 hektáros területet időközben rekultiválták - derül ki a baon.hu híréből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek