Samunak keresztelték a városligeti állatkert kiselefántját

Samu lett a neve az április 24-én hajnalban született kiselefántnak – jelentette be weboldalán a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely egy hete hirdetett szavazást az ifjú ormányos nevének eldöntésére. A  honlapunkon három előzsűrizett névre lehetett voksolni, szerdán éjfélig összesen 74 841 szavazat érkezett, az alábbi megoszlásban:

• Samu / Shamu – 28 345 szavazat (37,9 %)
• Artur – 23 844 szavazat (31,9 %)
• Huba – 22 652 szavazat (30,3 %)

A gondozók tehát most már a Samu hívónevet fogják használni, és ez a név kerül be a hivatalos dokumentumokba is. Nemzetközi szakmai fórumokon viszont a Shamu névalak szerepel majd, itt ugyanis a helyesírásnál fontosabb a kiejtésbéli hasonlóság. A Samu magyarosan a Sámuel önállósult magyar beceneve, de Indiában és a Közel-Keleten is előfordul névként (Shamu latin betűs átírással), amely jelentését tekintve eredetileg az északi irányra, illetve a türelemre utal.

Régi szokás, hogy az állatkerti állatoknak, különösen az emlősöknek és a madaraknak különféle neveket adnak. A nyilvántartás, az egyes egyedek megkülönböztetése szempontjából és azért fontos ez, mert a nevek egyúttal hívónevek is, amellyel a gondozók az állatokat megszólítják. Nevet vagy az állatgondozók választanak, vagy azok az állatkerti nevelőszülők, akik az Állatkert valamelyik lakóját jelképesen örökbe fogadják.

Sziasztok, Samu vagyok!Forrás: Zoobudapest.com

A különösen népszerű, karizmatikus állatoknál azonban a nevek kiválasztásába legtöbbször a nagyközönséget is bevonják. Szavazással dőlt el például az előző, 2017-ben született kiselefánt, Arun neve is, de az elmúlt hónapokban a látogatók segítségét kérték az egyik óriásvidra kölyök, illetve a tavalyi év második felében született két orangután kisfiú nevének kiválasztásához is.

Ahogy az állatkert weboldalán írják, Samu, a kiselefánt a május elsejei újranyitás óta a közönség elsőszámú kedvence. Vele együtt összesen négy ázsiai elefánt látható náluk: Angele (e: Anzsel), az anyuka, Assam, az apuka és Arun, a most született kiselefánt bátyja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek