Itthon iglukkal, Németországban kapszulákkal védik a hajléktalanokat

Az elmúlt napok időjárása kapcsán nagy hangsúly helyeződött a hajléktalanellátásra. A tartós hideg, és az ennek kapcsán életbe léptetett „vörös kód" következtében jóval többen keresték fel a hajléktalanellátó intézményeket, hiszen életveszélyes lehet a szabadban éjszakázni. Sokan azonban az extrém körülmények ellenére sem szeretnének bemenni a szállókra. Nekik jelenthet megoldást a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének innovatív kezdeményezése, melynek keretében különleges, hőszigetelt „iglukkal" segítik a szervezet által Nagykanizsán üzemeltetett Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhely, valamint az utcai gondozó szolgálat ügyfeleit.

Kísérleti jelleggel hőszigetelt sátrakat biztosítanak a nagykanizsai hajléktalanszálló lakóinakForrás: Magyar Vöröskereszt/Facebook

Az igluk telepítésének ötlete még tavaly ősszel merült fel a helyi szervezetnél. Ekkor értesültek a francia Geoffroy de Reynal energetikai mérnök és feltaláló által tervezett, különleges hőszigetelt polifoam lemezekből összeilleszthető menedékekről, melyekben akár 15 Celsius fokkal is melegebb lehet, mint a szabad ég alatt. Ezeket állították fel idén január elején a nagykanizsai hajléktalanszálló közvetlen környezetében. Ha a helyi kezdeményezés sikeres lesz, hasonló iglukat hosszú távon akár az ország más területein is elhelyezhetnek, olvasható a Magyar Vöröskerszt weboldalán.

A napelemmel is felszerelt kapszulákat németországi parkokban helyezték elForrás: Ulmer Nest/Facebook

Németországban szintén gondot okoz a hajléktalanok elszállásolása a hideg időkben. A Münchentől nyugatra, mintegy 120 km-re fekvő Ulm hatóságai január 8-án telepítettek kapszula jellegű menedékeket a hideg téli hónapokra. A város szóvivője elmondta, hogy a fából és acélból készült menedékeket parkokban és más területeken helyezték el. Az ágyakat hőszigeteléssel látták el, hogy megvédjék a hajléktalanokat a széltől, a hidegtől és a nedvességtől. Ezek elég nagyok ahhoz, hogy két ember használhassa őket. A kapszulákat tervező Flaco Pross elmondta, hogy hihetetlenül egyszerűen használhatóak, és olyan érzékelőkkel szerelték fel őket, amelyek felnyitásukkor vagy bezárásukkor felveszik a kapcsolatot a Caritas Ulm-Alb-Donau jótékonysági egyesületettel vagy az Ulmer Nest tagjait értesítik, ha valaki éjszakára bent tartózkodott. Másnap valaki a jótékonysági szervezetből ellenőrzi a kapszulát, és segítséget ajánlj a használóinak, ha még mindig ott vannak – írja a ladbible.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek