Római játszóteret építettek és fűzfa-labirintust telepítettek Almásfüzitőn

Almásfüzitőn elkészült az Azaum Római Tábor bővítése. A fejlesztés során a 3. századi erődöt megjelenítő tábor kapuja előtti római életmódot bemutató településrészt építettek fel négy házzal, kialakítottak egy rekonstruált római játszóteret, és fűzfa-labirintust telepítettek.

Még javában növögető fűzfa-labirintusForrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat / Facebook

Az erőd udvarára egy ókori villa hasonmása is épül, melyben bemutató és foglalkoztató termek lesznek. A korszerű technika felhasználásával a látogatók a virtuális valóságban is átélhetik a római kort, valamint egy ledfalon felvételekről láthatják a helyi Legio Brigetio hagyományőrző csoport által előadott csatajeleneteket és táncokat. Az épület kialakítása után az azaumi tábor az év 270 napján lesz nyitva a látogatók előtt. A tervek szerint ezt a létesítményt tavasszal adják át, olvasható az MTI hírei között.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat / Facebook

Az Azaum Római Tábor 2012-ben nyílt meg. Az ókori élménypark évközben több római kori eseményt is felelevenít, ahol az érdeklődők megismerhetik az akkor divatos öltözködési formákat, valamint korhű fa, textil, fazekas, kerámia és kőfaragó műhelyekben állíthatnak elő tárgyakat. A táborban gyakran rendeznek élő történelemórákat.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat / Facebook

Almásfüzitő a római korban két közigazgatási egységhez tartozott. A település nyugati fele, a mai Nagykolónia az egykori Brigetio, az ettől keletebbre fekvő területek pedig Azaum/Odiavum katonai táborok igazgatása alatt álltak. A közvetlenül a Duna partján állt, négyszögletes alaprajzú Azaum táborának körvonalai egy 1940-es légifelvételen még láthatóak voltak, azonban itt épült meg a timföldgyár VII. zagytároló kazettája, melyben 4,3 millió köbméter vörösiszap található. A 70 hektáros területet időközben rekultiválták.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek