Nem bulizhatnak az olasz fiatalok, és egyes kültéri területeken a maszkok viseletét is elrendelték

Olaszországban bezárják az éjszakai klubokat és kötelezővé teszik a maszkok viseletét egyes kültéri területeken, mivel az országban a koronavírusos esetek megugrása miatt szigorítani kényszerülnek a korlátozásokon. Az új fertőzések száma az elmúlt héten több mint kétszeresére nőtt, szemben a három héttel ezelőttihez képest. A fertőzöttség terén a fiatalabb korosztály körében is növekedés tapasztalható. A legfrissebb adatok szerint az olasz fertőzöttek átlagéletkora 40 év alá esett.

Egy Róma közeli nyitott étteremben, maszk nélkül bulizó fiatalok az augusztus 15-i Ferragosto nemzeti ünnepenForrás: AFP/Tiziana Fabi

Olaszország az első olyan európai ország volt, amelyet a világjárvány súlyosan érintett. Az új szabályok hétfőn este léptek hatályba – két nappal egy olyan nemzeti ünnep után, amikor rendszerint sok fiatal olasz megy szórakozni – és szeptember elejéig érvényesek.

A maszkokra 6 és 18 óra között lesz szükség a bárok és kocsmák közelében elhelyezkedő területeken, ahol valószínűbbek az összejövetelek.

„Nem tehetjük tönkre az elmúlt hónapokban hozott áldozatokat. Kiemelt prioritást élvez, hogy teljes biztonságosan megnyithassuk az iskolákat szeptemberben" – jelentette ki Roberto Speranza, egészségügyi miniszter egy Facebook posztjában.

Szombaton Speranza úr felszólította a fiatalokat, hogy legyenek a lehető legkörültekintőbbek, figyelmeztetve őket, hogy „ha megfertőzik szüleiket és nagyszüleiket, valódi károkat okozhatnak."

Az ország kormánya eddig nyitva tartotta a klubokat, annak ellenére, hogy azok nagy tömegeket vonzottak, és a társadalmi távolságtartást sem tartották tiszteletben, illetve maszkokat sem viseltek. Az iparág éves bevétele 4 milliárd euró – jelentette ki az ágazat lobbicsoportja, a Silb, megszólítva ezzel a minisztereket. Az ipari miniszter, Stefano Patuanelli elismerte, hogy ez a döntés gazdasági károkat okoz, de azt állította, hogy nem lát más alternatívát – írja az Evening Standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek