A középkori életbe csöppenhetnek a Diósgyőri vár titokzatos éjszakáján

Augusztus 21-én, a Diósgyőri vár Titokzatos éjszakáján egy olyan korba csöppenünk, amikor még a nyers erő, az elszántság és a lovagi erények alapján mérettettek meg a férfiak. Alkonyatkor megelevenednek a középkori tárgyak és alakok, és az éj leple alatt különleges titkokról mesélnek, de az éjszakához a mulatság és a látványos bemutatók is hozzátartoznak - derül ki a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. közleményéből.

Diósgyőri várForrás: Baranzó Péter / Miskolc.hu

A vár emeleti termei ez alkalommal is Nagy Lajos udvarát idézik fel. Kiderül, miért is formálhatott jogot a magyar uralkodó a nápolyi trónra, milyen események nyomán került sor arra, hogy a magyar seregek a Lovagkirály vezetésével diadalmasan vonuljanak végig a korabeli Itálián. Történelmet formáló emberi sorsok, érzések, egy "páncélba zárt álom" elevenedik meg a gyertyafényes séta során, a történelmi alakokat megszemélyesítő várnép segítségével.

A Pavane zászlóforgatói az este folyamán több alkalommal is dobpergés mellett lendítik zászlóikat az ég felé, igazi művészetté avatva ezáltal a zászlóforgatást. Az autentikus középkori dallamokról a Hollóének Hungarica gondoskodik. A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend egy lovaggá avatási ceremóniát mutat be, a Lovagteremben emellett korabeli ruhákat próbálhatnak és hárfamuzsikát hallhatnak a vendégek. A gyógyfüvek mestere a mai lovagoknak is hasznos tanácsokkal szolgál majd, és természetes praktikákat is megismerhetnek sebgyógyításra, „erőnövelésre", egészségmegőrzésre.

A lovagok az apródlét rejtelmeibe vezetik be az ifjakat: lesz kardvívás, íjászat, bátorságpróba. Innen már egyenes az út a lovaggá válás felé. A kislányokat az udvarhölgyek tanítják meg hímezni, táncolni. Sőt, Mátyás király korának női öltözeteit is megismerhetik az érdeklődők. Gyermekek és felnőttek is kipróbálhatják a vár játéktárát, középkori figurákat készíthetnek vagy agyagozhatnak. Megleshetik, hogyan dolgozik a kovács, és akár egy fáklyás sétát is tehetnek a gyógynövényes kertben.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek