100 év után megépülhet Manchester első, belvárosi parkja

Az Egyesült Királyság kormányának alaposan hozzá kell majd hozzájárulnia a finanszírozáshoz, hogy a koronavírus válságra reagálva, 100 év után létrejöhessen Manchester első, belvárosi parkja. Az új, 6,5 hektáros Mayfield-park egy 1,4 milliárd font összegű fejlesztés részét képezi, amelyben egy, a Piccadilly állomás és a Mancunian Way között, a Medlock folyó mentén fekvő, meglehetősen népszerűtlen városi területet alakítanák parkká. A járvány rámutatott a kültéri zöldterületek fontosságára – írja a The Guardian. 

Manchester külsőbb részein találhatnak zöldterületeket, de a zsúfolt központból eddig hiányoztak a parkokForrás: Skycamuk.com all rights reserved/William Cross

Dave Morris, a Nemzeti Parkok és Zöld Terek Szövetségének elnöke (National Federation of Parks and Green Spaces) elmondta, hogy az országos lezárás során a közegészségügyi korlátozások miatt a nyilvános zöldterületek népszerűsége jelentősen megnőtt, de ezeknek a területeknek a kezelésére és fenntartására fordított erőforrások ezzel párhuzamosan nem növekedtek. „Gondoskodnunk kell arról, hogy a lakosság minőségi zöldterülethez jusson, mely gyalogosan is elérhető" – mondta Morris.

Aimee Stimpson, a Public Health England közegészségügyi vezetője szerint „a Covid-19 világjárvány tudatosította bennünk, hogy mennyire értékelnünk kell a kültéri parkokat az egészségünk és jólétünk érdekében."

"A zöldövezetben, például a nyilvános parkokban töltött idő segíthet az egészség megőrzésében, csökkentheti például a szív- és érrendszeri betegségeket, és javíthatja a mentális egészséget is."

Jenifer White, a Historic England  tájvédelmi tanácsadója azt mondta, "a manchesteri park ötlete csodálatos, most az egyszer végre valóban élünk a lehetőséggel új parkok létrehozására." Mint hozzátette, legutóbb 2012-ban építettek parkot Angliában, ez a londoni Queen Elizabeth olimpiai park volt. A közparkokat és a zöldterületeket Nagy-Britanniában először az 1840-es években, az ipari forradalom közepette építették, amikor a hatóságok felismerték, hogy javítani kell a zsúfolt városok lakóinak életkörülményein.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek