Csokimennyországok Németországban? Vannak ilyenek, mutatjuk az öt leghíresebbet!

A világ legnagyobb csokoládéháza Berlinben, a legnagyobb csokiszökőkút pedig Hamburgban található. A világ első alkoholos bonbonját Wiesbadenban gyártották, a legendás négyzet alakú német csokinak pedig saját múzeuma van Dél-Németországban – ha a különleges csokoládék iránti rajongásunk hajt minket, akkor bármerre indulunk is az országban, találni fogunk valami igazán különleges helyet.

A Hanza-városok, azon belül is különösen Hamburg kereskedelme miatt a mai Németország területére viszonylag korán eljutott a kakaóbab, ahogy a kávé is. Így a csokoládé is aránylag gyorsan elterjedt, és népszerű különlegesség lett a német területeken. Erre épültek és épülnek a mai napig olyan csokoládéházak, amelyeket kár lenne kihagyni, ha a környékükön járunk! Ezek közül gyűjtöttünk
össze most néhányat.

Ritter Sport, a négyzet alakú csokival világíhűvé vált családi vállalkozás főhadiszállása

A Ritter Sport csokik története igazi német sikersztori. Még ma is – 1912-es alapítása óta folyamatosan – családi kézben van a gyár, közben pedig világszerte ismertek termékeik, amiket azonnal Németországhoz kapcsolnak a fejükben az emberek; minden eladott színes négyzet öregbíti nem csak a márka, de a német termékek hírvenét is!

Ritter Sport főhadiszállása WaldenbuchbanForrás: ritter-sport.de

A Stuttgart közelében található Waldenbuchba 1930-ban költözött át az akkor már majdnem 20 éves cég, miután kinőtte az előző helyet, ahol a kezdetektől foglalkoztak a csokigyártással. Azóta is, már kilencven éve, itt található a gyártás központja, és mellette egy sor érdekesség, amivel a látogatók – köztük különösen a gyerekek – figyelmét le tudják kötni.

A ChocoExhibition részlegen a csokoládégyártás elméletéről tanulhatnak játékos módszerekkel a gyerekek: megismerik a kakócserjék fajtáit és részeit, a feldolgozás folyamatát, és arra is itt derül fény, hogy miért is lett négyzet alakú a Ritter Sport. (A könnyen beazonosítható formát egyébként már 1932-ben elkezdte használni a cég.) 

A Ritter Sport csokoládémúzeum látogatóközpontjaForrás: EWY Media / Shutterstock

A ChocoWorkshop for Kids program keretében a gyerekek próbálhatják ki magukat a csokigyártásban: ők dönthetik el, hogy milyen ízesítés és díszítés kerüljön majd a csokijukba. Amíg a gyerekek a saját, egyedi csokinégyzetük elkészítésével vannak elfoglalva, a szülők végigjárhatják a csokimúzeumot, ahol
minden a négyzet körül forog. Vagy egyszerűen csak ejtőzhetnek egyet a múzeum kávézójában, ahonnan csodás kilátás nyílik a Ritter Sport központ előtt elterülő völgyre, és ahol különböző csokikülönlegességeket is kóstolhatnak a vendégek.

Hol?
Waldenbuch Németország déli részén, Stuttgarttól délre található. A Ritter Sport múzeuma és csokiboltja pedig itt, az Alfred-Ritter-Straße 25. és 27. szám alatt található meg.

Kunder, ahol a világ első alkoholos bonbonját készítették

A wiesbadeni pályaudvar épületéről kevesen tudják, hogy az eredeti helye, a város fénykorában jóval közelebb volt a belvároshoz, csak később költöztették át jelenlegi helyére. A régi állomásépülettel szemben két lenyűgöző épület állt, az egyik az akkoriban legendásnak számító fürdőváros egyik ünnepelt szállodája, a Hotel Metropole, a másik a Café Hohenzollern otthona volt.

Ma már csak az utóbbi épület áll az eredeti helyén. Ide költözött be az 1898-ban alapított Kunder csokimanufaktúra. A Kunder különlegessége, hogy ők voltak az elsők a világon, akik alkoholos italokat tudtak bonbonba zárni, amivel természetesen egyből világhírre tettek szert. És ez még csak nem is az első híres édességük volt!

A Kunder csokoládémanufaktúra épületeForrás: Travelo

A Kunder édességei közül az első felkapott darab, az ananászos tortácska, először 1903-ban került a kínálatba, és még ma is kapható. Akkoriban az ananász még leginkább státuszszimbólumként, tehetős emberek szalonjainak díszeként volt jelen Európában, így egy ebből készült édesség is azonnali népszerűségre számíthatott az európai arisztokrácia köreiből kikerült fürdővendégek között. Az ananászos tortácskákat először nugátkrémmel töltik meg, majd az ananászkrém tölteléket csokoládéval és mandulával fedik le. Pici dobozban árulják, így szuvenírnak is tökéletes.

Forrás: Travelo
Az ördög kicsi körtéi – azaz, hogyan kerül alkohol egy csokiba?
A Kunder csokikészítői abból indultak ki, amikor elkezdtek kísérletezni a folyékony alkohollal töltött bonbonokkal, hogy a felmelegített alkoholnak nagyobb a cukortartalma, mint a hidegnek. Kukoricakeményítőből készült formákba öntötték a meleg alkoholt, ahol a cukor kikristályosodott, és nem maradt hátra más feladat, mint azt bevonni gyorsan csokoládéval. Az így készült bonbonokat hívták ők Teufels birnchennek, azaz az ördög kicsi körtéinek.

A ház másik specialitása, amit napjaink vendégeinek kínálnak, az a forró csokoládé. Különlegessége, hogy nem egy előre elkészített italt kapunk, hanem saját ízlésünk szerint keverhetjük össze a külön-külön kis kancsókban felszolgált, prémium minőségű olvasztott csokoládét és a tejet. Ha nem elég édes a csoki íze, akkor tehetünk bele extra adag cukrot is. Teljesen ránk bízzák, hogy hogyan elegyítjük a hozzávalókat.

Hol?
A Kunder Wiesbaden fő sugárútján, a pályaudvartól a városközpont felé vezető út mentén, a Wilhelmstraße 12 cím alatt található.

Chocoversum: a világ legnagyobb csokiszökőkútjának otthona

Mindig is érdekelte, hogyan készül a csokoládé? A hamburgi Chocoversum másfél órás programján mindent elmondanak róla a kakaóbab termelésétől és betakarításától kezdve a csomagolásig. Ebben a csokoládé-birodalomban lépten-nyomon szinte minden alapanyagot kóstolni lehet, és még egy táblás csokit is elkészíthetünk magunknak tetszőleges ízben és saját díszítéssel.

A kilencven perces program minden korosztály számára tartogat izgalmakat, viszont jó észben tartani, hogy csak angol és német nyelvű csoportos túrákkal látogatható. Kóstolni és csokit készíteni persze nyelvtudás nélkül is lehet, de a program és az információk legnagyobb részéről lemaradunk, ha nem tudjuk követni, miről mesél épp a kísérőnk.

A világ legnagyobb csokiszökőkútjaForrás: Hachez chocoversum GMBH

A túrát egy képzeletbeli utazás témájára építették fel. Dél-Amerikában, az Egyenlítő vidékéről indulunk. Innen származik a kakaóbab. Alig kezdjük meg a felfedezőutunkat, máris segédnek állunk egy hajókonyhán, de ijedelemre semmi ok! Ez a valóságban csak annyit jelent, hogy rögtön az első lépések egyikén el is érkeztünk a túra legizgalmasabb, leginteraktívabb részéhez: egy tábla saját csokoládé elkészítéséhez! Kicsit korainak tűnhet, hiszen még alig tanultunk valamit a csokoládéról, de vegyük figyelembe, hogy a kreaciónknak le is kell hűlnie, meg kell szilárdulnia. Erre pedig csak így van elég ideje.

A képzeletbeli tematikus utazás következő állomása már Hamburg. A város kikötőjébe évente százötvenezer tonna kakaóbab érkezik. A múzeumlátogatás következő szakaszaiban innen kísérjük végig a kakaóbab útját a kész csokoládéig. A túra végén pedig ott vár minket készen a csokikreációnk! Ezen a legutolsó állomáson találunk színes tollakat és üdvözlőkártyákat is, amelyekkel még egyedibbé tehetjük az itt készült csokiszuvenírünket.

A hamburgi Chocoversum birodalmaForrás: saiko3p / Shutterstock

Hol?
A Chocoversum Hamburgban, a világörökségi listán is szereplő, „tégla-expresszionizmus" (az art deco helyi változata) jellegzetes példájaként emlegetett Chilehaus épületével szemben, a Meßberg 1. címen található.

Rausch Schokolade, a világ legnagyobb csokoládéháza

Az 1918-ban alapított csokoládéház mára ezerötszáz négyzetméteres alapterületével a világ legnagyobb ilyen üzlete. A Berlin exkluzív részén található Rausch-ház három szintjén delikátüzlet, pralinébolt, kávézó és étterem kapott helyet. És itt állították ki a márka gigantikus csokiszobrait is, köztük több berlini híres épület, például a Brandenburgi kapu és a Reichstag mását. Utóbbi kétszáznyolcvan kilót nyom.

Ez a Reichstag a legenyhébb meleget is rosszul viseliForrás: lindasky76 / Shutterstock

A város szimbólumának számító medve csokiszobraiból különböző méretben árulnak díszcsomagolt szuveníreket is. Egy eldugott sarokban pedig megtalálhatjuk a békakirály szobrát csokiból. Bár a szobor nincs elkerítve, járványmentes időkben is bölcsebb dolog csak szimbolikus távolságból csókolgatni; insta-fotók ezrei bizonyítják, hogy úgysem változik herceggé.

Csalódottságunkat szerencsére gyorsan feledtetni tudja a Rausch-ház kávézója és étterme, előbbiben prémium forrócsokikat, utóbbiban csokoládéval vagy kakaóbabbal felturbózott, időnként meghökkentő fogásokat érdemes kipróbálni.

Forrás: Rausch.de

A csokiház kifejezetten nagy figyelmet fordít arra, hogy tudjanak csokoládékat és pralinékat kínálni cukorbeteg, laktóz- vagy gluténérzékeny, és pl. vegán vásárlóknak is. Az ünnepekre pedig, különösen Valentin-napra és karácsonyra, mindig látványos díszcsomagolásokkal készülnek.

Hol?
A Rausch üzlete Berlinben, a Gendarmenmarkton, a Charlottenstraße 60. címen található.

Forrás: rausch.de
Berlin különleges csokis helyei

Patikából átalakított különleges csokibolt, sztárépítész által berendezett csokoládéüzlet, és a világ legnagyobb csokiháza – többek között ilyen helyeket találnak Berlinben a szemfüles édességrajongók. Ráadásul a legtöbb csokiboltban olyan választékkal várják a vásárlókat, amitől még maga Gombóc Artúr is zavarba jönne! Leginkább talán a Preussisch Süß csokimárkánál, aminél berlinibbet nem is találhatnánk: itt a csokikat egy-egy berlini kerület után nevezték el, az ízesítéseket pedig az adott kerület karaktere, imidzse, jellegzetes tulajdonságai ihlették.

A Travelo kedvence is egy ilyen extrém kombó lett: a hagyományosan munkásnegyedként ismert Wedding városrész csokija hetven százalékos kakaótartalmú feketecsokiból készül, ropogós kétszersült darabkákkal, pörkölt kakaóbabbal és a negyed sörkultúráját idéző sörélesztővel.

A legendás berlini csokoládéüzletekről ebben a cikkünkben olvashat.

Schokoladenmuseum: egy csokimúzeum és egy klímaház szerelemgyereke

Köln egyik legklasszabb részén található az évente hétszázezer látogatót fogadó, hatalmas Schokoladenmuseum, ahol mindent megtudhatunk a kakaóbabról és a csokoládégyártásról. Körülötte a régi kikötő újraértelmezéséből született éttermek, bárok, kiállítótermek és közösségi terek gondoskodnak a nyüzsgő hangulatról, ezért érdemes hosszabb időt tervezni a látogatásra, és kicsit az egész újragondolt, megújult környéket bebarangolni.

Forrás: Schokoladenmuseum.de

A múzeum felöleli a csokoládékészítés minden csínyját-bínját a kakaóbab szedésétől kezdve, a csomagolásokon, reklámokon, klasszikus plakátokon át egészen a gyártási folyamatokig, de ott helyben elkészíthetjük akár a saját csokinkat is. Még egy minitropikárium is helyet kapott a múzeumban. Trópusi klímában kakaóbabcserjéket nevelnek benne, és nyiva áll a látogatók számára is, ha azok nem tartanak attól, hogy tönkremegy a frizurájuk a szupermagas páratartalomban.

Ez is egy csokiszökőkút, csak itt egy alkalmazott segít a kóstolásbanForrás: Paii VeGa / Shutterstock

A turistacsalogató képeken többnyire az aranyszínű kakaóbabos csokoládé-szökőkút látható, de ebből mi csak egy kis szelet ostyára való kóstolót kapunk, amit nem mi márthatunk bele a folyékony csokoládéba, hanem egy alkalmazott, így csak kevéske massza jut egy-egy falatra, viszont legalább biztosak lehetünk a higiéniai és vírusvédelmi intézkedésekben. No meg, ha akarunk, többször is sorba állhatunk egy-egy falatért.

Hol?
A kölni csokimúzeum a Rajna félszigetén, a régi kikötőből kialakított menő városrészben található, címe: Am Schokoladenmuseum 1A. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek