Öt kis bandita született a Debreceni Állatkertben

Igazi ritkaságról adott hírt a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark, hiszen március 31-én az egyik nőstény mosómedve öt egészséges utódnak adott életet. A csöppségek körülbelül kéthónapos korukig anyjuk folyamatos gondoskodását élvezik. Születésükkel immár 11 egyedet számlál az ország legnagyobb állatkerti mosómedvecsapata. A mosómedvék jellegzetes megjelenésüket fekete-fehér csíkos farkuknak és fekete "banditamaszkjuknak" köszönhetik.

Az ötösikrek igen mozgékonyak, nehéz óket egyszerre lefényképezniForrás: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark/Facebook

A mosómedve Észak- és Közép-Amerika víz közeli területein és erdőségeiben őshonos mindenevő ragadozó. Európába tetszetős prémje miatt hurcolták át, tenyésztési célból. Magyar elnevezését onnan kapta, hogy rendkívüli tapintóérzékű mancsával jellegzetes, mosásra emlékeztető mozdulatokat tesz, mikor a vízfenéken kutat táplálék után.

A közhiedelemmel ellentétben nem mossa meg a táplálékát – és aligha volna rá szüksége, hiszen kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően még a városokban is megél, és az élelmiszerhulladékot is megeszi. Magyarországon is invazív fajnak számít, hazánkban azonban igen csekély számban van jelen a természetben. 

Mivel eredeti élőhelyén a túlvadászat és a közúti balesetek egyaránt veszélyeztetik, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Az Debreceni Állatkert többi lakójához hasonlóan a legkisebb banditáik is várják az önzetlen nevelőszülők jelentkezését. Az örökbefogadás nekik sok-sok örömet, az állatkertnek pedig mindig hatalmas segítséget jelent – olvaható a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark Facebook oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek