Ezek a családbarát helyek újra kinyitották kapuikat, bár feltételekkel

A koronavírus-járvány miatt, a kéthónapos karanténra kényszerülő családok legtöbbjének komoly kihívást jelentett a négy fal között eltölteni az időt a gyerekekkel. Lassan viszont újra minden visszakerül a megszokott kerékvágásba, és egyre több szabadtéri, családi programon lehet részt venni. Kinyitják kapuikat a gyerekek kedvenc helyei, amelyek mindenhol más és más feltételekkel várják látogatóikat. 

Végre ismét várja a természet és kinti programok sokasága a gyerekeket -illusztrációForrás: Hai Nguyen Tien/Pixabay

Mielőtt útnak indulnának, érdemes tájékozódniuk, hogy hol, és milyen módon tudják ismét felkeresni az adott intézményeket, parkokat. Íme, néhány kedvenc hely, ahova a szigorítások feloldása után ismét ellátogathatnak:

Az egyik legjobb hír, hogy május 20-tól újra látogatható a Budapesti Állat- és Növénykert. Arra azonabn mindeképpen készüljenek fel, hogy indulásképpen 2500 főre maximalizálják a napi látogatószámot a közönség és az állatok érdekében. Jegyeket kizárólag online tudnak vásárolni, mivel a jegypénztárak egyelőre zárva lesznek a sorban állás elkerülése érdekében. Elővigyázatosságból a beltéri bemutatóhelyeket még nem nyitották ki, illetve a Holnemvolt Vár teljes területe sem nyitott még ki, mert az itt lévő bemutatóhelyek, köztük például az állatsimogató is, olyan jellegűek, ahol indokolt a fokozott elővigyázatosság.

A Fővárosi Állat- és Növénypark Elefántházának bejárataForrás: Martin Belam/Wikipedia

Ezzekkel együtt az Állatkert még így is bővelkedik látnivalókban, hiszen a kedvező időjárás miatt a legtöbb olyan állat, amelynek kültéri és beltéri élőhelye is van, már a külső kifutóban tartózkodik. Egyelőre viszont elmaradnak a látványetetések, állattréningek, és más, adott időpontra meghirdetett olyan közönségprogramok, ahol egy időben nagyszámú látogató gyűlne össze ugyanazon állat férőhelyénél -– tudtuk meg a Budapest Állatkert hírleveléből.

Az állatkert a következőket kérik még a látogatóktól:

♦ Aki betegség tüneteit észleli magán, lehetőleg halassza későbbre az állatkerti látogatást.

♦ Az Állatkert területén javasolt a szájmaszk viselése.

♦ Javasolják a gyakori és alapos kézmosást: az ehhez szükséges fertőtlenítő folyadékok utánpótlásáról folyamatosan gondoskodnak a dolgozók.

♦ A szokásosnál is nagyobb nyomatékkal kéri az állatkert, hogy az állatokat a nagyközönség semmivel se etesse: még zoo csemegével sem.

A legfrissebb intézkedésekről részletesen tájékozódhatnak a Fővárosi Állat- és Növénykert weboldalán.

Hétfőn újra megnyitotta kapuit a Budakeszi Vadaspark

A hazánkban és a Kárpát-medencében őshonos állatokat bemutató intézmény hétfőtől péntekig 9 és 17, hétvégén és ünnepnapokon 9 és 18 óra között tart nyitva. A Vadaspark újra nyitásával egyidejűleg a Kecskesimogató, a Dinó Park és a KávéZoo is újból nyitva tart. Az állattréningek és látványetetések viszont ideiglenesen szünetelnek, az állatsimogatók (a Kecskesimogató kivételével) zárva tartanak.

Budakeszi Vadaspark medvéje is unkozhatott, így már nagyon várja a látogatókatForrás: Budakeszi Vadaspark/Facebook

A Vadaspark területén új látogatói rend is életbe lépett. A látogatók számára – az egy háztartásban élők kivételével – kötelező a legalább másfél méteres védőtávolság betartása. Ajánlott az orrot és a szájat eltakaró védőmaszk használata. A pénztárnál javasolt a készpénzmentes fizetési móddal (bankkártyával, SZÉP-kártyával) történő jegyváltás. A Vadaspark területén a frekventált pontokon és a játszótereken kézfertőtlenítőket helyeztek ki a látogatók számára.  A Vadaspark különös gondot fordít az illemhelyek és a látogatói tér tisztán tartására, egyben arra kéri a látogatókat, fokozottan ügyeljenek e helyiségek, terek tisztaságára – tudtuk meg a Budakeszi Vadaspark hírleveléből. T

Mától a Helikon Kastély Madárparkja is látogatható

Az idei évben 8 új fajjal bővült keszthelyi madárpark több újdonsággal is várja a látogatókat, többek között emu simogatóval és egzotikus kisliba simogatóval. A látogatók kézből etethetnek a tavakon, és a kis emukat is elkényeztethetik. A hét végén a nyitás alkalmából számos izgalmas szabadtéri programmal várják a látogatókat. A madárpark hétfőtől vasárnapig 10 és 17 óra között várja a látogatókat

Itt különleges madarakat is láthatnak az érdeklődőkForrás: Helikon Kastély Madárparkja/Facebook

A Helikon Kastélymúzeum teljes területén ugyanazok a látogatói szabályok vannak érvényben, mint a Budapesti Állat- és Növénykertben. Figyelni kell a higiéniára, a távolságtartásra és a csoportosulás elkerülésére.

Hétfőtől újra kinyitott a Füvészkert is

A látogatók csodálatos növényvilágban gyönyörködhetnek, hiszen a kert újra látogatható a szokásos nyitvatartási időben 9 és 17 óra között. Most májusban már nyílik a pünkösdi rózsa és a murvafürt, így csodálatos színekben pompázik a kert. A vírushelyzet miatt arra kérik a látogatóikat, hogy viseljenek maszkot, és a többi látogatótól tartsák a 2 méteres távolságot.

Aki Budapest szívében a természetben szeretné érezni magát ide kilátogathatForrás: fuveszkert.org

Az üvegházak zárva tartanak, a szabadtéren viszont várják az érdeklődőket. További információkat a Fűvészkert weboldalán találhatnak.

A Magán ZOO is újra látogatható

 A Felsőlajoson található park teljes területe 20 hektár, ahol minden nap 9:00-18:00-ig várják a látogatókat. Az állatok nagy, tágas kifutókban, szeretetben élnek, az erdő kellemes, hűs árnyékot adó. Több mint 1 kilométer sétálóút áll rendelkezésére a vendégeknek, amely az állatok kifutói, a játszótér és a melegkonyhás büfé mellett kanyarog.

Az állatok itt nagy, tágas kifutókban élnekForrás: Magán Zoo/Faceboook

A tulajdonosok kérik a megfelelő, legalább másfél méter távolság megtartását, de a szájmaszk viselete nem kötelező. Továbbá kérik, hogy kézfertőtlenítő legyen mindenkinél, és ha egy egy állatot megsimogattak, célszerű a kezeket fertőtleníteni. A fizetés csak készpénzzel lehetséges.

Újraindul az erdei vasút Mesztegnyőn

Május 23-án üzembe áll a Mesztegnyői Erdei Vasút, és kigördülnek a remízből a szerelvények. Az első járat szombaton 10:00-kor indul Mesztegnyőből Felsőkak felé és egy órás ott-tartózkodás után tér vissza. A szerelvények a járványhelyzet időtartama alatt hétvégéken és ünnepnapokon járnak majd. A távolságtartás szabályainak betartása miatt korlátozott utaslétszámot tudnak fogadni, ezért a vonatozást tervezőknek javasolt előzetesen bejelentkezni.

Hamarosan kigördülnek a remízből a szerelvényekForrás: SEFAG Zrt.

A társaság munkatársai mindenkit arra kérnek, hogy az erdei pihenés során is tartsák be járványügyi előírásokat. Így megelőzhető a koronavírus újabb elterjedése és szabadon járhatunk továbbra is kikapcsolódni a természetbe – tudtuk meg a SEFAG Zrt. hírleveléből és weboldaláról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek