Újborokkal, libákkal és solymászattal zárja a szezont a Skanzen

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év is. Szent Márton ünnepén libát illett enni és újborral koccintottak. Ekkor kezdődtek a téli társasmunkák, kalákák is. Hogy ne merüljenek feledésbe ezek a szokások, a Skanzen évről évre megrendezi a szezonzáró eseménynek számító Szent Márton Újborfesztivált és Libatort, amit 2019-ben november 9-én és 10-én tartanak.

Forrás: MabelAmber / Pixabay.com

Ezeken a napokon begyújtják a házak kemencéit és a pattogó tűz mellett tollat fosztanak, mesét mondanak és hallgatnak, és persze sült finomságokat kóstoltatnak a vendégekkel. De idén a szervezők Szent Hubertus, a vadászok védőszentjének november 3-i ünnepét is hozzákapcsolták a Márton-naphoz, így a vadászat, az íjászkodás, a halászat és a solymászat is megjelenik majd a Skanzen programjai között - olvasható a múzeum oldalán.

A kétnapos ünnepség ideje alatt a programok 9-től 18 óráig tartanak majd, a házak és porták pedig 9 és 16 óra között várják a látogatókat. A kézműves programokon készíthetünk majd fatököt, üveglámpást, szalmalibát, állatos ujjbábot, gyapjúállatot, termésállatokat, kerámia faliképet, saját teafiltert, mézeskalácsot, csúzlit és madáretetőt is. Ha pedig beülnénk kipróbálni az őszi-téli kalákamunkákat, akkor részt vehetünk kukoricafosztáson, és a Szentendrei Óvónők Néphagyományt Éltető Közössége útmutatásával tollfosztáson is.

Gasztroörömök is várnak

Akik a gasztronómia után is érdeklődnek, azok őszi csemegéket is kóstolhatnak majd, illetve lesznek borászati programok is, ahol többek között megjelenik a Kőhegy Bor, a Mokos Pincészet, Dúzsi Tamás pincéje, a Tűzkő Birtok, a Gregorián Borpince és a Laposa Borbirtok is, de Verses borműhelyen is részt vehetünk Jacsó Pállal. A rendezvény mindkét napjára a normál múzeumi jegyárak érvényesek, és a Skanzen Vonat is óránkénti indulással közlekedik. Ha pedig már ott vagyunk a helyszínen, bérelhetünk kisszeket, biciklit és rollert is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek