Apró termetű, nagyfülű lakó érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Mostantól már nem kell szomorkodnia Nyíregyházi Állatpark nőstény sivatagi rókájának, ugyanis társat kapott, egy másfél éves hím rókát. Az új jövevény a Római Állatkertben született, és a karanténidőszak után engedték össze lengyel származású tenyészpárjával. A két állatot már meg is lehet nézni a Viktória ház kaktuszokkal tarkított kifutójában, tudtuk meg a Sóstó-Nyíregyházi Állatpark hírleveléből.

Termetéhez képest óriási fülei vannak ennek a különleges rókafajnakForrás: Sósótó - Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft.

Az apró termetű, összesen egykilós állatok testfelépítése a sivatagi körülményekhez alkalmazkodott. Tömött bundájuk kitűnő hőszigetelő képességgel rendelkezik, így éjszaka a sivatagban uralkodó éjjeli hideg, nappal az esetleges túlmelegedés ellen védi. Nagy füleiknek a hőleadásban van szerepük, és jó hallásuknak köszönhetően képesek meghatározni a homok alatt mozgó zsákmány helyét.

Egyes feltételezések szerint Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb művében, A kis hercegben szereplő Rókát – a kis herceg legjobb barátját – nem az európai vörös róka, hanem a sivatagi róka ihlette. 1935 végén az író egyik társával kényszerleszállást hajtott végre Egyiptomban, a Szaharában, ahol több ízben látott sivatagi rókákat, de 1928-ban, Nyugat-Szaharából is egy olyan levelet írt húgának, melyben említést tett ezekről az állatokról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek