Árva kisvidrákat nevelnek a kaliforniai létesítmény felnőtt tengeri vidrái

A kaliforniai Monterey Bay Aquariumban egy nagyon kedves program fut: a létesítmény felnőtt tengeri vidrái árván maradt kicsi tengeri vidrákra vigyáznak. Egy-egy ilyen örökbefogadás addig tart, amíg a csöppség felnő, aztán a gondozók visszaengedik újra a tengerbe.

A Monterey Bay Aquarium 1982 óta foglalkozik tengeri vidra mentéssel, de 2002-ben egy különleges új módszert is kidolgoztak, hogy a menhelyre került kis vidráknak könnyebb legyen átvészelni az egyedüllétet. Ekkor találták ki ugyanis a most is használt pótmama módszert, amely ragyogóan bevált. Ahelyett, hogy egy ember próbálná meg kitalálni, hogy a kölyöknek mire van szüksége, a felnőtt vidra mindent megtanít neki.

Az ötlet onnan jött, hogy egy vemhes vidramama került a centrumba, akinek azonban sajnos halva született a kicsinye. 24 órán belül történt valami, ami mindent megváltoztatott: egy árva vidra is bekerült a létesítménybe, akit ugyanabba a tartályba tettek be. A mama azonnal örökbe fogadta a jövevényt. A következő esetnél már szándékosan tettek be felnőtt vidra mellé vidragyereket, és ugyanaz volt az eredmény. Bár nem mindig jön be a módszer, az esetek 80 százalékában nagyon szépen működik.

Tengeri vidra örökbefogadott kicsinyévelForrás: ©Monterey Bay Aquarium/Tyson V. Rininger/Facebook

Olyan vidra is van a központban, akit még a gondozók neveltek, de szabadon engedése után mindig embereket, főleg halászokat keresett, hogy enni adjanak neki, ezért végül visszakerült a Monterey Bay Aquariumba. 20 éve él ott, és ez alatt az idő alatt 15 kicsi vidrát nevelt fel, írja a Travel+Leisure.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek