Ismét megnyitják a kaput Kőbánya legtitokzatosabb épületében

Szeptember 21-én a Fővárosi Vízművek a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódva egy napra ismét megnyitja a látogatók előtt az egyik leglátványosabb létesítménye, a kőbányai víztároló medencéjét.

Tavaly ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját a Fővárosi Vízművek elsőként épített, kőbányai medencéje, amely egykoriban a mai Kossuth téren állt első szivattyúház ellennyomó víztárolója volt.

Még az Első Pesti Vízmű részeként 1869 és 1871 között épült, tégláit a tatai uradalmi téglagyárból hozták, olasz kőművesek dolgoztak vele, és végeredményként sokkal inkább egy katedrálisra, mintsem ipari létesítményre emlékeztető épület jött létre. A kétemeletnyi magas építmény lenyűgöző látványt nyújt, miközben eredeti tároló szerepét ma is maradéktalanul betölti – olvasható az építmény története az intézmény weboldalán.

Forrás: vizmuvek.hu

A háromhajós templom hatását keltő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel kínálnak különleges látványt, míg a létesítményeknek helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival hívja fel magára a figyelmet.

Kétszer 11 500 köbméter térfogatú víztároló található az épületbenForrás: vizmuvek.hu

Az évente mindössze két alkalommal látogatható létesítmény hatalmas méreteinek, különleges építészeti megoldásainak és misztikus félhomályba vesző boltíveinek köszönhetően mindig népszerű program, minden évben több százan állnak a hosszú sorban bejutásra várva.

Szeptember 21-én 9-től délután négyig a Fővárosi Vízművek szakemberei tartanak vezetett sétákat, amelyek során a látogatók a medence története mellett a főváros vízellátásának kulisszatitkaival is megismerkedhetnek. A program része az a bemutató is, amelyen az intézmény fegyveres biztonsági őrei és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető szakemberek mindennapi munkájába lehet bepillantani és egy kicsit közelebbről is megismerni a munkagépeket.

A vízellátás legrégibb, ma is működő, építészetileg is különleges létesítménye a X. kerület, Ihász utca 29. szám alatt találhatóForrás: vizmuvek.hu

A létesítménybe vezető lépcső áteresztő képessége miatt a bejutás csak szakaszosan lehetséges, de nincs előzetes regisztrációhoz kötve – írják a szervezők a weboldalon, miközben most is azt ajánlják a látogatóknak, hogy tömegközlekedéssel érkezzenek, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal érhető el. A látogatásra vonatkozó tudnivalókat a vízművek itt gyűjtötte össze.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek