Még az odújába kuckózva tölti napjait a nyíregyházi kis panda banda

Hat héttel ezelőtt születtek kispandák a Nyíregyházi Állatparkban, amelynek vezető állatorvosa, Dr. Biácsi Alexandra pénteken vizsgálta meg a kölyköket, és a testtömeg mérés illetve ivarmeghatározás mellett, egyedi azonosítóval is ellátta őket. A jelenleg 665 grammos hím és a 627 grammos nőstény utód kiváló egészségnek örvend – írja közleményében az állatkert.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A nyíregyházi kis panda szülők 5 éve élnek együtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A nőstény Ting-ting Pozsonyból, míg párja Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A tenyészpár igen sikeres, hiszen harmadszorra született ikerpár, az egyébként zárt tartási körülmények között nehezen szaporítható állatoknál.

A természetben jelenleg alig 10 000 egyed él – a Himalája és Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban –, a számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése ill. az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem miatt.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Bár a ragadozók rendjébe tartoznak, táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is. A jelenleg 6 hetes apróságoknak az első néhány hétben csukva volt a szemük, és idejük nagy részét még most is, egy helyben fekve odújukban töltik. Ting-ting, az anyaállat eleinte szinte egész nap kölykeivel volt az odúban, és bár most már egyre többször hagyja el a fészket, visszajár hozzájuk, hogy megszoptassa és tisztogassa őket.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A fajt 1825-ben fedezték fel, latin neve - Ailurus fulgens - tűzfényű macskát jelent. Magyar fajneve, a vörös macskamedve az állat medvére emlékeztető külsejére utal, ráadásul ugyanolyan jól mászik fára a félig behúzható karmai segítségével, és ugyanúgy nyalogatja magát tisztára, mint egy macska.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek