Felelevenednek az örökségek ezen a fesztiválon

Négy ormánsági kistelepülés - Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi - és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpont negyedik alkalommal rendezi meg a Bőköz összművészeti fesztivált. Az esemény idei kiemelt vendégei a Pécsi Tudomány Egyetem több intézete és kara, a Nemzeti Művelődési Intézet és a siklósi Batthyány Kázmér Általános és Alapfokú Művészeti Iskola lesznek.

Forrás: Bőköz Fesztivál / Facebook.com

A rendezvény elsődleges célja, hogy Bőköz tájegysége újra közösséget és közönséget tudjon teremteni magának, mivel az elmúlt évtizedek alatt, akárcsak Kelet-Európa számos régiója, ez a vidék is sok mindent elvesztett. Eltűntek a szerszámai, a kisüzemei, a szokásai vagy a kalákában való együttműködés. Mivel ezeket már visszahozni nem lehet, csak arra van lehetőség, hogy a települések vezetői és az ott élők felhasználják, megújítsák a megőrzött, dokumentált régi tudást – olvasható a fesztivál honlapján.

A 2019. augusztus 22. és 25. közöttre tervezett fesztiválon tehát az Ormánság egyik nagyobb települése, a 470 lakosú Kémes, a gasztronómiájáról ismert Szaporca, az egyutcás, 70 lakott házzal rendelkező és 201 lakosú Tésenfa, illetve Drávacsehi települése bemutatják kultúrájukat és örökségüket. A látogatókat pedig arra biztatják, hogy fedezzék fel, miként őrzik a települések építészeti formakincseiket és a gyönyörű, de mára már elveszett paraszti kultúrát.

Forrás: Bőköz Fesztivál / Facebook.com

A rendezvény 2019-re sokkal színesebb programmal készül a tavalyihoz képest, a fesztiválon fellép majd mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, illetve a Rudan Joe Akusztik Band is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek