Most megmutathatjuk a legjobb állatkerti fotóinkat!

Közös, nyílt fotópályázatot hirdet a Budapest FotóFesztivál és a Fővárosi Állat- és Növénykert, április 30-ig várják a „ZOOmolj rá!" fedőnevű akcióra a pályaműveket – közölte az állatkert szerdán. Három kategóriában lehet nevezni, idézzük is őket:

  • „állati jó társaság" – állatok idilli és időtlen pillanatai, portrék, gesztusok, események;
  • „titkos helyek" – rejtett zugok, búvóhelyek, rejtőzködő állatok;
  • „részletben az egész" – az érzékelhető látvány különleges részlete.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, a 2019-ben készített, más pályázatokat még nem megjárt fotókkal lehet nevezni. Egy ember 5 egyéni képpel, illetve egy tízképes sorozattal indulhat. A pályaműveket a Budapest FotóFesztivál szakmai zsűrije bírálja el, további részleteket itt olvashat róla.

Archív fotó a Fővárosi Állatkertből (LEAD Technologies Inc. V1.01)Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az állatkert és a fotó

A közlemény felidézte azt is, milyen szoros viszonyban volt mindig az állatkert és a fotográfia. Divald Károly készítette itt az első komolyabb fotósorozatot. Idővel az állatkert saját fotóst is alkalmazni kezdett, az 1920-as évek végétől egészen az 1950-es évek végéig Hölzel Gyula mester fotózott itt.

Őt Szelei László követte, majd a hatvanas évektől hosszú ideig Kapocsy György volt az udvari fotós. Méltó utóduk Bagosi Zoltán, aki több mint két évtizede fényképez itt, de már külön fotósa van Állatkerti Alapítványnak is, ő László Melinda.

Az állatkert korábban is hirdetett már fotópályázatot laikusoknak, legelőször 1931-ben. Ezen Dulovits Jenő oroszlánfókás képe nyert, sőt egy vitorláshalas felvételével a harmadik díjat is megszerezte. Ő azzal újított, hogy sikerült a víz alatt jó fotókat készítenie (ezen kívül is számos újítás, valamint fényképészeti könyv fűződik hozzá).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek