Dunszt – A teli kamra titka és a krumpli ezer arca

Az egynapost fesztivál ideje alatt feleleveníthetjük nagyanyáink konyhai, befőzési praktikáit, nagyapáink betakarítási munkáit, a régmúlt idők őszi hagyományait! Több mint 50 termelő, őstermelő és kézműves árusítja majd saját termékeit a standokon.

Forrás: pixabay.com / jarmoluk

A Dunszt helyet ad a Helyi Termékek Vásárának, melyet 2015 októbere óta minden hónap második vasárnapján megszerveznek Szolnokon. Hónapról hónapra 50 termelő kínálja termékeit a rendezvényen. Találunk házi sajtokat, füstölt húsárukat, mézet, lekvárokat, szörpöket, tinktúrákat és persze többek között savanyúságokat is.

Az egynapos program része lesz a 2010-ben elindult Vándorló Bográcsok Találkozója is, melyet most Tiszatenyő és Örményes közreműködésével mutatnak be a szervezők. A projekt célja az volt, hogy azok a hátrányos helyzetű falvak, községek, amelyeknek nincs lehetősége testvér települési kapcsolatok kialakítására, ismerjék meg egymás hagyományait, a helyi kultúrákat, gasztronómiai szokásaikat, erősítsék a településeken élők identitástudatát, fokozzák a közösséghez tartozás élményét. Ebből a kapcsolódásból pedig kialakult egy országosan is példaértékű térségi összefogás.

Forrás: dunszt

Az idei Dunszt „sztárvendége" a krumpli lesz. A több, mint 15 burgonyafajta mellett bemutatják a Prizmát és azt hogyan is tárolták a zöldségeket nagyszüleink. Rendezvényen kiemelt szerepet kap a bábozás is. A Maszk Bábszínház 10 órakor nyitja meg kapuit Mátyás Király, bolond király című játékával. 13 órától a Tiszavirág bábcsoport kápráztatja el a gyerekeket A gyógyító víz és A só című előadásával. Lesznek népi erőpróbák és játékok, valamint kézműves foglalkozások is; középpontban a krumplival.

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek