Ezen a hétvégi sétán akár őrangyalokkal is találkozhat

A budapesti Nemzeti Örökség Intézete idén ingyenes vezetett sétákkal várja az érdeklődőket szombaton és vasárnap, amely során bepillantást nyerhetnek a NÖRI által kezelt, hazánk kiemelkedő jelentőségű sírkertjeinek történeteibe.

Batthány MauzóleumForrás: Fiumei úti sirkert

A séta kedvelőinek a Fiumei úti sírkert tematikus sétáit javasoljuk, amely során bemutatják Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Batthyányi Lajos mauzóleumát, a művészparcellát, és a Fiumei úti sírkert szobrait. A sírkertben bolyongva úgy érezhetik majd magukat, mintha egy különleges szoborparkban sétálnának, ahol neves szobrászaink alkotásaival találkozhatnak. A szobrok gyakran történeteket is mesélnek: megismerhetik majd a a kővé vált oroszlánt, valamint a hátrahagyott kalap-kabát és egy párka titkait is.

Amennyiben kerékpárral érkeznének, akkor a Rejtett utakon című biciklitúrát ajánljuk olvasóinknak, így két keréken a temető legtávolabbi részeit is felfedezhetik. A fákkal sűrűn benőtt utakon művészi síremlékek között tekerhetnek el, ráadásul útközben őrangyalok, családi mauzóleumok és karcsú nőalakok nem mindennapi történeteit is megismerhetik.

A Salgótarjáni utcai zsidó temető sétái Magyarország, és egyben Európa egyik legkülönlegesebb temetőjébe kalauzolják el az érdeklődőket: a pesti zsidóság elitjének végső nyughelyéül szolgáló temetőn végigsétálva találkozhatnak művészekkel, mecénásokkal és a magyar gyáripar nagy alakjaival is. Az Új köztemető legtávolabbi zugában felépített modern látogatóközpontban a nemzeti gyászpark kialakulását, az ott elhunytak életét, és a közeli Kisfogház történetét ismerhetik meg. A programok időpontjairól és részleteiről ide kattintva tájékozódhatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek