Játékos és ismeretterjesztő járdafestések lepték el Budapest utcáit

  Dinoszauruszok, naprendszer és ugróiskola. Ezentúl nemcsak a könyvekben vagy otthonainkban találkozhatunk ezekkel a játékos és ismeretterjesztő jelenségekkel, hanem Budapest különböző kerületeiben is fellelhetjük őket, méghozzá járdafestések formájában.

  A Fővárosi Önkormányzat nyújtott támogatást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) részére, közösségi és közterületi innovatív koncepciók, urbanisztikai és a városi élet design személetű projektek megvalósítására, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből. 

  Forrás: Rácmolnár Milán

  Hogyan segítheti a dizájn egy város életét, lakóit, a gyerekek mindennapjait?

  A kutatási munka során azt vizsgálták az alkotók, hogy a mindennapi útvonalat a játszóterektől az óvodáig és iskoláig hogyan lehetne még színesebbé és izgalmasabbá tenni. Ennek eredményeként született meg a Gyermekbarát város program, amely Budapesten elsőként a Józsefvárosban valósult meg. Az elfogadott koncepció keretében 2018. tavaszán különböző érdekes felfestések – például dinoszaurusz-lábnyomok, a Naprendszer bolygói vagy épp szorzótábla – kerültek ki a VIII. kerület több helyszínére. Szeptember elején, az óvoda- és iskolakezdésre pedig Csepelen bukkantak fel a különleges járdafestések. A fejlesztéssel a 3-10 év közötti óvodás és iskolás gyermekeket szeretné a Főváros megcélozni.

  Forrás: Rácmolnár Milán

  A járdafestmények különböző témaköröket ölelnek fel, és mindegyikhez tartozik egy-egy újragondolt, látványos feladvány vagy jellegzetes szimbólum: ugróiskola, szorzótábla vagy épp az óra működése. A dinoszauruszoknál 1:1-es lábméreteket láthatunk felfestve viszonyításként,, de a gyerekek megismerhetik azt is, hogy milyen bolygókból áll a Naprendszer, és találkozhatnak az időmértékes ugróiskolával is Varró Dániel versrészlete alapján.

  Forrás: Rácmolnár Milán

  A projektet a Fővárosi Önkormányzat, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és az alkotók – a MOME EcoLab kutatócsoportja – olyan példaértékű modellnek szánják, melyet a jövőben több budapesti kerületben is örömmel megvalósítanának.

  Forrás: Rácmolnár Milán

  Idén ősszel még csatlakozik az I., III., V., XII., és XVII. kerület is a Gyermekbarát városhoz, így hamarosan még több budapesti utcán sétálva találkozhatunk a játékos járdafestményekkel.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!