Már most unja a telet? Készítsen színes jégbuborékot vagy hólámpást!

Szívesen töltené az időt a ropogósan friss hóban és levegőn, de a sporthoz már nem fűlik a foga? Ha van olyan szerencsés, hogy a lakóhelyén épp van valamennyi hóréteg, esetleg a családdal együtt pont havas területen tölti szabadságát, akkor van pár ötletünk arra, hogyan üsse el az időt a gyerekekkel síléc és szánkó nélkül. De mutatunk olyan ötletet is, amihez még csak hó sem kell.

Kezdjük a sort egy kevésbé rendhagyóval: ez a hógolyózás. Persze ezt is lehet az utcai változatnál egy kicsit magasabb szinten űzni: az igazi profik hóvárat is építenek, majd megpróbálják egymásét bevenni. Na jó, nem. Az igazi profik iglutégla-készítőt hívnak segítségül ahhoz, hogy brutálisan jó hóvárakat építsenek. Az interneten megrendelhető termékkel 25x12,5x17,5 centiméteres hótéglákat készíthet – jól jön ez majd nyáron is, ha a strandon szeretne nagyot alkotni homokból!

Móka és kacagás mindenkinekForrás: Shutterstock

Ha elég nagy a hó, megpróbálhatunk alagutakat ásni benne. Ráadásul a hóban remekül lehet olyan játékokat is játszani, amikről eddig tutira nem jutott még a tél az eszébe. Az egyik ilyen a bowling, azzal a csavarral, hogy a felállított tárgyakat (PET-palackokat például) hógolyókkal kell „legurítani" – akár a bábuk is készülhetnek hóból, bár ez tippünk szerint extrán nehezített játékot eredményez. A másik a golf, ehhez üres konzervdobozokra lesz szükség. Ha ezeket eltemeti a hóban, máris megvannak a lyukak. És ne szaladjon a boltba golfütőért, hiszen akár hokiütőkkel vagy seprűkkel is remekül lehet mulatni, főleg, ha összejön egy jó kis társaság.

Apropó, társaság: volt már szerencséje télen, hóban szalonnát sütni? E sorok írójának volt – igaz, hatévesen, de mély nyomokat hagyott benne. Bizony, egy jó erdei kirándulás télen is kifuthat arra, hogy a tűzbe bámulunk, és várjuk, hogy végre ínycsiklandót ehessünk. Aki nem szívesen cipelné a hozzávalókat, vagy nem a friss levegőn megéhezős fajta, annak elég lesz egy máglya is. Főleg az estig tartó kirándulásokat lehet jól feldobni egy hatalmas tábortűzzel. Ha belegondol, nyáron amúgy sincs sok lehetőségünk erre az állandó szárazság és tűzveszély miatt – télen pedig legalább a bozóttűz miatt nem kell aggódnunk!

Ez sem lehet könnyű: lábbal terelgetni a célig a dobozt, úgy, hogy közben a másik láb csúszik...Forrás: Shutterstock

A jó társaságból ritkán hiányzik a versenyszellem, úgyhogy ha a fenti sportokkal végeztek, kitalálhatnak újabbakat is: mondjuk egy havas öttusát, melyben olyan feladatok kapnak helyet, mint, hogy ki tud messzebbre dobni hógolyót, vagy ki tud nagyobb gömböt görgetni hóból.

Ha ennyire azért nem ragadtatná el magát, emlékeztetjük, hogy a piknikezés nem a melegebb évszakok kiváltsága. Jó, persze, a hideget csak melegen lehet szeretni, úgyhogy öltözzön fel rendesen, és a piknikkosarat is töltse meg mindenféle jóval. A téli randira is melegen ajánlott tevékenységhez pedig érdemes jóféle kilátópontokat is találni.

A romantikát megtoldhatja téli kunyhó- vagy jurtabérléssel is, például Dobogókőn. Ha már itt tartunk, csak egy ugrás a valódi, téli túrázás vagy hótalpazás – ezekhez meseszép hazai útvonalakat, itt talál. Ha önmagában ez unalmasnak tűnik, mit szólna egy rögtönzött, amatőr fotóversenyhez? Ha akad még otthon „rendes" fényképezőgép, vigyék magukkal, és tűzzenek ki valamilyen nyereményt annak, akinek a képét közfelkiáltással legjobbnak szavazza meg a csapat.

Kreativitás otthon

Aki otthon marad, annak is vannak ötleteink. A legkézenfekvőbb, ha készít vagy vesz egy madáretetőt, és kihelyezi ezt a kis szárnyasoknak. Jó téli program kimenni feltölteni, de még jobb utána egy bögre forró itallal a teraszról figyelni, van-e rá „kapás".

És most kapja elő elfeledett gyermeki énjét. Vegyen ételszínezéket, és töltse spriccelős palackba (például az ablaktisztító után maradt palackba, kimosás után). Állítson elő több színt, és ezekkel felfegyverkezve irány a havas kert! Eláruljuk, mióta egyszer kipróbálhattuk a graffitizést, minket abszolút lázba hoz a gondolat, hogy a szabadban, büntetlenül alkothassunk.

Plusz egy tipp: ha olyan helyen laknak, vagy épp olyan helyen telelnek, ahol van tisztességes hómennyiség, fessenek ruhát a hóemberre, vagy dekorálják ki a fenti módszerrel készült hóvárukat!

A játszóterek télen kihaltak, pedig megfelelő ruhában nagyon is szórakoztatóak tudnak lenniForrás: Shutterstock

Ha pedig a hideg időből a legjobbat szeretné kihozni, kapja elő a nyárról megmaradt buborékfújót, és irány a kert: ha röpködnek a mínuszok - leginkább az esti órákban a legvalószínűbb - , az ilyenkor kifújt buborékok meg fognak fagyni!

De még ennél is izgalmasabb projekt a szivárványos jéggömbök készítése. Ehhez nincs szükség másra, mint lufikra, ételszínezékre és egy egészséges adag képzeleterőre. Kísérletezzen: első nekifutásra minden lufiba 18 cseppet javaslunk a kívánt színből (narancssárgához 16 csepp sárga, 2 csepp piros, lilához pedig fele-fele arányban kék és piros), majd húzza a lufit egy csap nyakára, és engedje tele annyi vízzel, amennyi kitölti. Ezután vigye ki a kertbe, ültesse le ezeket a hóba - ha épp van - , és hagyja teljesen megfagyni. Két fagyos éjszaka alatt biztosan elkészülnek. Ezek után nincs más dolga, mint levágni a gömbökről a lufikat. A szomszédoknak garantáltan tátva marad a szája, ha ezekkel díszíti kertjét!

Ha pedig azt szeretné, hogy este, sötétben is az ön kertje előtt álljanak meg a legtöbben, akkor hólámpások készítését javasoljuk. Ez aztán pofonegyszerű: készítsen sok egyforma hógolyót, majd építsen belőlük lazán gúlákat. Ezután gyújtson meg egy teamécsest, és dugja át alul egy résen két hógolyó között. Nagyon szép látvány lesz, és egy-egy teamécses nagyjából négy órán át ég, hőereje pedig minimális, nem fogja megolvasztani a hógolyókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek