Újabb II. világháborús ronccsal gyarapszik a szolnoki RepTár

A Dunából került elő nemrég, a szokatlanul alacsony vízállás mellett.

1944. július 30-án az amerikai 15. Légihadsereg 485. Bombázó csoportja a Dunai Repülőgépgyárat támadta. Frank Wodzinski főhadnagy B-24G típusú repülőgépét a cél felett eltalálta a légvédelem. A bombázó függőlegesen zuhanni kezdett, majd becsapódott a Dunába. 

Így nézett ki fénykorában a repülőgépForrás: americanairpowermuseum.org

A folyó idei alacsony vízállása miatt a mederből kilátszott egy repülőgép roncsdarab, amit Szilágyi Tibor talált meg 2018. augusztus közepén. A lelet megmentése érdekében bejelentést tett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnál, valamint a Magyar Roncskutató Egyesületnél.

Pillanatkép a mentési munkálatokbólForrás: RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Az előkutatások során kiderült, hogy a gép szárny főtartójának egy 4 méteres darabja a motortartó bak bekötésével együtt nyugszik a mederbe beágyazódva. Mivel fennállt a roncs eltűnésének lehetősége, az engedélyek beszerzése után a HM Hadtörténeti Intézet, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Magyar Roncskutató Egyesület közösen végezte el a feltárási munkálatokat, a kiemelés után a roncsot a RepTár Szolnoki Repülőmúzemban állítják ki.

A legénységForrás: http://www.485thbg.org

A csatolt képen szereplő legénység:
Wodzinski legénység – 829. Repülőszázad – eredeti legénység #39
Első sor balról jobbra: Jose Machado szerelő, Ebe Reynolds a legénység vezetője, és Ralph Johnson szerelő.
Középső sor balról jobbra: James Scott navigátor; Frank Wodzinski pilóta, David Roth tüzér, és William Pullen másodpilóta.
Hátsó sor balról jobbra: Leslie Dorow fedélzeti mérnök, John Handler rádiókezelő, Mike Copenhaver, lövész, Richard Walker lövész, George Yulich lövész, és Espy Spencer lövész.

A b_24_liberator kép forrása: americanairpowermuseum.com

2018_08_24_kiemeles c. kép photo credit: RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek