Kiállítás nyílt a Dunakanyar régi hajóforgalmáról Neszmélyen

Budapestiek a Dunán - Utazások a Dunakanyarba címmel nyílt kiállítás június 29-én a neszmélyi Hajóskanzenben a két világháború közötti hajóforgalomról.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum hajómodelljein, valamint archív felvételek és korabeli tárgyak segítségével elevenedik meg a Budapest és Esztergom közötti hajójáratok története. Az útvonalon jól szervezett és sűrű forgalomban egyszerre jártak kiránduló- és kofahajók, amelyen a Dunakanyar kistermelői vittek árut a főváros piacaira, így olykor a legkülönfélébb társadalmi rétegekből állhatott egy hajó utazóközönsége. 

Csendélet a neszmélyi HajóskanzenbőlForrás: Facebook

A jövőre 150 éves Zoltán lapátkerekes gőzhajó belső terében berendezett, október 31-ig látható tárlat a hajópadlóra fektetett térkép segítségével járható be. A hajómodelleken és a tárgyi emlékeken túl korábban nem publikált fotók, valamint a múzeumban tavaly digitalizált hajózástörténeti archívum képei mutatják be a Dunakanyarba tett kirándulások hangulatát.

A magyar folyami és tengerhajózás emlékeit összegyűjtő neszmélyi Hajóskanzent a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány tartja fent. Korábban itt állomásozott a Lajta monitor, a legrégebbi úszóképes hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből, amely most felújítva a Parlament előtt látható.
A flottához tartozik az 1957-ben épült Neszmély lapátkerekes gőzhajó, a Zoltán lapátkerekes gőzhajó, valamint a Vöcsök szárnyashajó. Felújításra vár a lapátkerekes Petőfi gőzös, valamint az egykor a Balatonon szolgálatot teljesítő Beloiannisz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek